ALLES OVER ANTWERPEN

Antwerpen weer & klimaat

Het klimaat van Antwerpen

Antwerpen kent net als Nederland van een gematigd zeeklimaat met zachte winters en milde zomers. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger is dit een Cfb-klimaat. Vanwege de vele bebouwing in de stad dalen de temperaturen 's avonds langzamer dan buiten de stad.

Antwerpen in de winter

Tijdens de wintermaanden daalt de temperatuur regelmatig onder het vriespunt. Op gemiddeld zo'n 40 tot 60 dagen per jaar ligt de minimumtemperatuur onder de 0 graden Celsius. Het aantal dagen dat de temperatuur tijdens het gehele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt ligt zelden boven de 10 dagen per jaar.
Sneeuw valt er geregeld tijdens de periode november tot en met maart, maar meestal is deze dezelfde dag weer verdwenen. Lange periodes met een wit straatbeeld zijn zeldzaam geworden.

Antwerpen in het voorjaar

Tijdens de lentemaanden (maart t/m mei) kunnen er grote schommelingen in de temperatuur plaatsvinden. Een verschil van soms wel twintig graden tussen de minimum- en maximumtemperatuur binnen n etmaal komen voor tijdens de lente.

Antwerpen in de zomer

De zomermaanden zijn meestal aangenaam warm met gemiddelde dagtemperaturen tussen de 20 en 25 graden. Per jaar kent Antwerpen ongeveer 30 tot 40 zomerse dagen (met maximum temperaturen van 25 graden of hoger). In extreem warme zomers kan dit aantal oplopen tot boven de 50 dagen. Het aantal dagen dat de temperatuur tot tropische waardes van 30 graden of hoger oploopt is gemiddeld zo'n 6 tot 10 dagen per jaar.
Bij de aangename temperaturen hoort helaas ook regen. Gemiddeld valt op zo'n 10 dagen per maand regen tijdens de zomermaanden, vaak in de vorm van heftige maar korte onweersbuien.

Antwerpen in het najaar

Het najaar is net zo grillig als het voorjaar. Soms dan de temperatuur in november nog boven de 20 graden uitkomen, maar milde vorst (lager dan -5 graden Celsius) is ook al mogelijk. Tijdens de herfstmaanden hebben sommige dagen een zeer guur karakter met veel wind en/of langdurige neerslag.

Klimaattabel

maand gemiddelde maximum temperatuur gemiddelde minimum temperatuur gemiddeld aantal dagen met neerslag gemiddeld aantal uren zonnenschijn per dag
januari 5C -1C 15 2
februari 6C -1C 13 3
maart 9C 2C 10 4
april 12C 4C 9 5
mei 17C 8C 10 7
juni 20C 11C 9 7
juli 21C 13C 12 6
augustus 22C 12C 13 6
september 19C 10C 12 5
oktober 15C 7C 16 4
november 9C 3C 15 2
december 6C 1C 16 1

Meer over het weer in Antwerpen

klimaatinfo Antwerpen
weersverwachting Antwerpen
 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in n dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid