ALLES OVER ANTWERPEN

Solden in Antwerpen

Wat is Solden?

De solden is de officiŽle koopjesperiode waarin kleinhandelaren van modegebonden artikelen (kleding, schoenen en lederwaren) producten vanwege de seizoensvernieuwing tegen een verminderde prijs mogen aanbieden.
Omdat deze winkels alleen tijdens deze 2 maanden hun collecties in de aanbieding mogen doen is het tijdens de solden vaak erg druk in de winkels. Veel vrouwen nemen aan het begin van een koopjesperiode een dag vrij om de beste koopjes eruit te kunnen vissen.

TIP als je wilt winkelen in Antwerpen

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een uitstekend artikel gepubliceerd over de 5 dingen die je moet weten over winkelen in Antwerpen. Meer heb je niet nodig!

Wettelijke bepalingen

De wetgeving op het gebied van uitverkoop is streng in BelgiŽ. Naast vaste data waarop solden plaats mag vinden is er ook een sperperiode van een maand voor de werkelijke solden van start gaat. Tijdens deze sperperiodes is er een verbod op het aankondigen of suggereren van prijsverminderingen. Deze sperperiodes zijn bedoeld om de consument de kans te geven te controleren dat de prijs werkelijk naar beneden is gegaan tijdens de solden.
Het lijkt allemaal vrij streng, maar dergelijke wetten hebben zeker voordelen. Zo weten consumenten waar ze aan toe zijn en wordt er voorkomen dat de leuke broek die je eind mei koopt een week later ineens met flinke korting in de winkel ligt. Ook wordt er niet zoals in Nederland de schijn gewekt alsof er continu uitverkoop is.

Wanneer is het solden?

Er zijn 2 koopjesperiodes:
De wintersolden duurt van 3 januari tot en met 31 januari.
De zomersolden duurt van 1 juli tot en met 31 juli.
Winkels mogen de solden een dag vroeger laten starten (op 2 januari of 30 juni) als de wettelijke aanvangsdag (3 januari of 1 juli) op een zondag valt..

Geen uitverkoop

Solden moet je niet verwarren met uitverkoop. Ook een uitverkoop is in BelgiŽ aan strenge regels gebonden en een uitverkoop of een verkoop onder een gelijkaardige benaming is slechts toegelaten als een bepaalde omstandigheid de versnelde afzet van een voorraad of van een assortiment van producten noodzakelijk maakt. Dit is bijvoorbeeld zo bij het stopzetten van de activiteiten, de sluiting van een verkooppunt, herstelwerkzaamheden die meer dan twintig werkdagen duren, het overlijden van de eigenaar, overmacht waardoor normale verkoop niet meer mogelijk is of schade aan de handelswaren.
Een uitverkoop mag niet langer dan 5 maanden duren en moet minimaal 10 werkdagen voor de start gemeld worden bij de FOD Economie middels een aangetekende brief.

Meer over winkelen in Antwerpen?

openingstijden en feestdagen
winkelstraten
winkelcentra
winkels
koopzondagen
solden
markten
 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in ťťn dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid