ALLES OVER ANTWERPEN

Vervoer in Antwerpen: parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Als je met de auto naar Antwerpen reist dan zul je de auto ergens moeten parkeren. Over het algemeen is het vinden van parkeerplek niet zo lastig in Antwerpen. Alleen op drukkere dagen en tijdens evenementen kan het vinden van een parkeerplaatsje wat lastiger zijn. Dit is bijvoorbeeld in de binnenstad als het koopzondag is of tijdens de kerstmarkt van Antwerpen. Plekken waar je al snel een tekort aan parkeerplaatsen ziet ontstaan tijdens evenementen is rondom het Sportpaleis, bij Waagnatie, bij Park Spoor Noord en bij Spoor Oost.

TIP: Parkeer zonder transactiekosten met de Gaiyo app.
Zonder abonnement en zonder automaat
Download nu

Betaald parkeren

In grote delen van Antwerpen moet je betalen om te parkeren of is de tijdsduur dat je kunt parkeren beperkt. Het gebruik van een parkeerschijf is in dat geval verplicht. De maximale tijdsduur dat je op straat kunt parkeren verschilt per zone. Belangrijk is om altijd de plaatselijke aanduidingen te lezen die op borden en/of parkeermeters staan.

Betaald parkeren in Antwerpen geldt op de meeste plekken alleen van maandag tot en met zaterdag. Op enkele locaties kan het zo zijn dat je op zondag ook moet betalen. Dat staat in de regel duidelijk aangegeven. In het centrum is parkeren het duurst en moet je het langste betalen: van 9 tot 22 uur. In de zones rondom het centrum is parkeren goedkoper, hoef je meestal maar tot 19 uur te betalen (uitgezonderd: Zurenborg en het Zuid) mag je langer op straat parkeren (maximaal 10 uur). In de buitenste rand van de betaald-parkeerzones kun je ook voordelige dagkaarten kopen.

Je kunt parkeergeld op straat betalen door middel van kleingeld dat je in een automaat werpt. Het bonnetje plaats je vervolgens goed zichtbaar achter de voorruit van de auto. Betalen via SMS is alleen mogelijk als je een Belgisch mobiel nummer hebt.

TIP als je wilt parkeren in Antwerpen

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een uitstekend artikel gepubliceerd over de 5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen. Meer heb je niet nodig!

 

Betaalde parkings

Er zijn publieke parkeerplaatsen en parkeergarages waar je tegen betaling kunt parkeren. Hierbij betaal je per uur achteraf en geldt er een maximaal dagtarief. De prijzen per uur liggen ergens tussen de twee en drie euro. Per dag betaal je om en nabij de twintig euro.

Populaire parkeergarages in het centrum van Antwerpen zijn:
Grote Markt (bij de Grote Markt, in het historisch centrum)
Brabo (bij de Groenplaats)
Groenplaats (onder de Groenplaats)
Meir (bij winkelstraat Meir)
Stadsschouwburg (in theaterwijk)
De Keyser (bij de Keyserlei)
Centraal (bij het Centraal Station en de Zoo)

Heb je een hogere auto waardoor het lastig is om een parkeergarage binnen te rijden? Parkeer je auto dan op Parking Scheldekaaien Noord (Jordaenskaai 27) of Parking Zuiderterras (Ernest Van Dijckkaai 7). Beide parkings liggen aan de Schelde, op loopafstand van de binnenstad.

Een redelijk deel van de parkeergarages wordt beheer door Interparking. Op hun site kun je zien waar hun parkeergarages liggen, hoeveel plekken er zijn, hoeveel plekken voor mindervaliden er zijn en wat de maximale inrijhoogte is.
Bekijk de Interparking parkings in Antwerpen.

Goedkoop parkeren

Er zijn twee plekken waar je aanzienlijk goedkoper kunt parkeren dan elders in Antwerpen. Ten eerste is er het parkeerterrein bij Waagnatie. Hier kun je voor 3,60 per dag parkeren. Je moet betalen voordat je het terrein verlaat. Een andere optie is niet bij iedereen bekend: je kunt bij Interparking tegen een extra voordelig tarief parkeren in Parking Centraal. Je moet dan wel vooraf reserveren. Je betaalt dan 14,00 voor 1 dag (normaal 18,00) of 5,00 voor een avondkaart (van 18:00 tot 05:00 uur). Ideaal als je een dagje of avondje naar Antwerpen gaat.

Gratis parkeren

Wil je gratis parkeren in Antwerpen? Dat kan, zelfs op redelijke loopafstand van het centrum. Populaire gratis parkeerterreinen vind je langs de Scheldekaaien en in het Zuid. Twee zuidelijke parkeerterreinen langs de Scheldekaaien vind je aan de Sint-michielskaai en aan de De Gerlachekaai. Op het Zuid kun je ook gratis parkeren op het plein van de gedempte Zuiderdokken. Dit is het plein tussen de Vlaamsekaai en de Waalsekaai. Let op, want in de straten rondom het plein zelf moet je wl betalen om te parkeren.
Het noordelijke parkeerterrein dat bij Waagnatie aan de Rijnkaai aan de Rijnkaai ligt was gratis. In 2016 is het voormalige onverharde parkeerterrein omgeturnd in een fraai bestraat parkeerterrein waar je nu een vast bedrag per dag betaalt. Met een tarief van 5,00 voor een dag is het parkeren hier wel spotgoedkoop.
Vanaf de hierboven genoemde parkeerterreinen kun je te voet verder gaan. Nog handiger is om een huurfiets van Velo Antwerpen te gebruiken. Al voor een paar euro per dag per fiets kun je je per fiets door Antwerpen verplaatsen.

Park and Rides

Antwerpen telt ook een aantal P+R terreinen. Je kunt je auto hier gratis parkeren en verder reizen per tram, bus of fiets naar je eindbestemming in Antwerpen.
Het populairste P+R terrein onder Nederlanders is P+R Metropolis. Deze vind je aan de Groenendaallaan 394 bij bioscoop Metropolis. De snelste manier om van hieruit naar het centrum te reizen is met tramlijn 6 (Luchtbal - Olympiade). Uitstappen doe je dan bij halte Astrid / Diamant. Dat is vlak naast het Centraal Station van Antwerpen.

Meer over vervoer in Antwerpen?

Op onze pagina vervoer in Antwerpen vind je alles over openbaar vervoer, fietsen en meer vormen van transport in Antwerpen.
 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in n dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid