Sluiten

De Waterput van Quinten Metsijs

De Waterput van Quinten Metsijs

Tussen de Groenplaats en de Grote Markt van Antwerpen bevindt zich de autovrije Handschoenmarkt. In de drukte van dit doorgaans drukt bezochte plein en de eveneens druk bezochte terrassen, kun je de waterput best wel eens over het hoofd zien. De eind vijftiende, begin zestiende-eeuwse put van Quinten Metsijs bevindt zich voor alle duidelijkheid vlak voor café ‘t Putke aan de linkerzijde van de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Quinten Metsijs ontwierp het smeedijzeren deel op de waterput waarop de tekst staat: ‘Dese putkevie werd gesmeed door Quinten Matsijs. De liefde maeckte van den smidt eenen schilder’. Voordat hij schilder werd, leerde hij namelijk de kneepjes van het vak als smid en dit resulteerde in prachtige siersmeedkunst. Pas daarna ontwikkelde hij zich als schilder. In het ijzerwerk zijn beeltenissen te herkennen die afkomstig zijn uit de legendes van Silvius Brabo en Druon Antigoon.

De naam van Metsijs wordt overigens op heel veel verschillende manieren geschreven: Metsijs, Massijs, Matsijs, Matsys, Massys, Metsys, Messijs of Messys.

Brabo

Brabo - put

Silvius Brabo is volgens de legende een Romeinse soldaat die de reus Druon Antigoon vermoordde en vervolgens diens hand afhakte. Direct daarna werd deze hand door Silvius Brabo in de Antwerpse Schelde geworpen. Het beeld over dit stukje uit de Antwerpse geschiedenis vindt je een klein stukje verderop aan de Grote Markt. De waterput, die ook wel bekend staat als ‘bornput’, werd oorspronkelijk geplaatst aan de Grote Markt.

Pas halverwege de zestiende eeuw werd de put verplaatst naar de Handschoenmarkt. Tot het eind van de negentiende eeuw werd er ook daadwerkelijk water uit de put gehaald.

Over Quinten Metsijs

Een legende over Quinten Metsijs vertelt het verhaal over zijn liefde voor de dochter van een kunstschilder. De vader van dit meisje, Catharina Heyns, vond een smid veel te minderwaardig om zijn dochter te trouwen. Daarop besloot Matsijs zijn schilderkunsten te ontwikkelen en schildert hij vervolgens een levensechte vlieg op het achterwerk van de duivel, die op een schilderij bij het meisje thuis aan de wand prijkt. Bij thuiskomst ontdekt vader het insect en probeert deze dood te slaan. Natuurlijk lukt dit niet en komt hij erachter dat het geschilderd is. Hij roept daarna dat degene die dit heeft gecreëerd, zijn dochter mag trouwen. Een mooi liefdes verhaal, maar of het waar is….

Quinten Metsijs is in ieder geval een succesvolle schilder geworden. Zijn werk, waaronder een portret van Pieter Gillis of Aegidius, is te zien in onder andere het Louvre in Parijs en in het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten. Na zijn overlijden in 1530 wordt hij begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een replica van diens grafsteen hangt aan de gevel van de kathedraal aan de Handschoenmarkt van Antwerpen.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.