Sluiten

Dag van de Arbeid

Op 1 mei wordt in Antwerpen, de rest van België en een groot deel van Europa de Dag van de Arbeid gevierd. In Nederland vieren we op 1 mei eveneens de Dag van de Arbeid, maar in tegenstelling tot veel andere Europese landen is het bij ons geen officiële feestdag. In België dus wel en dat zul je op 1 mei op allerlei manieren merken als je dan in Antwerpen bent. Zo zijn de meeste winkels gesloten, net als banken, postkantoren en tal van overheidsinstellingen. Hulpdiensten zoals de politie, de brandweer en de ambulances zijn natuurlijk wel gewoon operationeel.

De oorsprong van de 1 meiviering is terug te voeren naar 1 mei 1890. Dit werd een internationale strijddag voor de achturige werkdag. In tal van Europese landen werden er die dag demonstraties door arbeiders gehouden. Het was de eerste 1 meiviering, die vervolgens leidde tot een jaarlijks terugkerende Dag van de Arbeid. Nog steeds wordt op deze dag het werk massaal stilgelegd en gaan arbeiders de straat op om voor betere arbeidsrechten te pleiten.

Dag van de Arbeid

Winkels dicht op 1 mei, tenzij...

Op 1 mei zullen de meeste winkels in Antwerpen dicht zijn. Winkels in België zijn niet wettelijk verplicht om op 1 mei dicht te zijn. Het is echter gebruikelijk dat de meeste winkels gesloten zijn op deze dag, omdat het een officiële feestdag is.

Volgens de Arbeidswet van België zijn werknemers op officiële feestdagen vrijgesteld van arbeid. Dit betekent dat werkgevers geen werknemers mogen verplichten om te werken op deze dagen. Winkels zijn echter niet verplicht om gesloten te zijn op officiële feestdagen. In de praktijk zijn de meeste winkels in Antwerpen gesloten op 1 mei.

Opvallend is dat de winkels in het centrum van Antwerpen wél open zijn als 1 mei op een zondag valt. Dan gaat de afspraak ‘de eerste zondag van de maand is het koopzondag‘ gewoon door. Winkels zijn niet verplicht om op een koopzondag open te gaan, maar een groot deel doet dat wel.

De meeste musea zijn dicht

Op 1 mei een museum in Antwerpen bezoeken? Dan is de kans groot dat je voor een gesloten deur staat. De meeste Antwerpse musea zijn op 1 mei gesloten. Het beste kijk je op de officiële websites van de musea voor de actuele openingstijden en dagen.

Markten gaan wel door

De markten gaan wel door als het 1 mei is. Mogelijk dat een markt kleiner van omvang is dan gebruikelijk. Op onze pagina met markten in Antwerpen zie je welke markten in Antwerpen gehouden worden op 1 mei.

Dierentuinen en bioscopen zijn open

Wil je op 1 mei naar de Antwerpse ZOO of van een film genieten in een van de bioscopen van Antwerpen? Geen probleem. De dierentuin is vandaag gewoon open. De filmzalen van Kinepolis en UGC Cinema’s draaien net als anders. Grote kans dat het vandaag zelfs drukker is dan tijdens normale dagen, veel mensen zijn immers vrij tijdens deze feestdag.