Sluiten

Kerstmis in Antwerpen

In Antwerpen vormt het vieren van Kerstmis één van de hoogtepunten op de kalender. Kerstmis is niet alleen een christelijke feestdag waarbij de geboorte van Jezus Christus gevierd wordt, het kerstfeest wordt steeds meer als een feest van verbinding en gezelligheid in de donkere dagen van december gezien. Kerstmis in Antwerpen valt altijd op 25 december.

Natuurlijk zul je rond de kerstdagen christelijke kerstgebruiken en -symbolen terugvinden in Antwerpen. De kerstnachtdienst vindt in de Antwerpse kerken plaats, kerststallen vertellen het verhaal rond Maria die de pasgeboren Jezus in de voederbak van een stal moest leggen en de kerstboom en de daarbij behorende versieringen zul je op tal van plekken in Antwerpen aantreffen. Het multiculturele karakter van Antwerpen zorgt ervoor dat er ook andere invullingen van het kerstfeest plaatsvinden.

Kerstmarkt van Antwerpen

kerstmarkt

De kerstmarkt van Antwerpen is een van de hoogtepunten van de kerstviering in Antwerpen. Lees alles over de bestbezochte kerstmarkt van België.

kerstmarkt
Kerstavond in Antwerpen

kerstavond

Op 24 december is het kerstavond. Lees alles over kerstavond in Antwerpen en wat je tijdens de kerstavond kunt doen in Antwerpen.

kerstavond
Eerste Kerstdag in Antwerpen

eerste kerstdag

Op 25 december is het Kerstmis. Nederlanders hebben het over eerste kerstdag. Lees wat je op eerste kerstdag kunt zien en doen in Antwerpen.

1e kerstdag
Tweede kerstdag in Antwerpen

tweede kerstdag

Op 26 december viert men in Antwerpen geen Kerstmis. In Nederland is het dan tweede kerstdag. Lees wat je op tweede kerstdag kunt zien en doen in Antwerpen.

2e kerstdag

Antwerpen bezoeken tijdens de kerstdagen

De Vlaamse stad Antwerpen is in december één van de populairste stedentrip bestemmingen van Nederlanders en vooral tijdens tweede Kerstdag vind je heel veel Hollanders in de stad. Dit omdat in Antwerpen de winkels op tweede Kerstdag wél geopend zijn. De Nederlandse gasten komen vooral af op de sfeervolle Kerstmarkt, de ijsbaan en de gezellige restaurants.

Mocht je in een weekeinde of tijdens tweede kerstdag naar Antwerpen willen gaan, houd er dan rekening mee dat het erg druk kan worden in de binnenstad. Vooral als het weer een beetje mee wil werken dan kan er sprake zijn van overvolle parkings, verkeersdrukte op straat en veel mensen op de kerstmarkt en in de winkelstraten. Het is aan te raden om tijdens deze dagen per trein naar Antwerpen te reizen.

Kerstmis in Antwerpen

Winter in Antwerpen

Onder het motto ‘Winter in Antwerpen’ is er tijdens Kerstmis en gedurende de dagen voor en na Kerstmis veel te zien en te doen in Antwerpen. De stad doet er alles aan om van de feestelijke decembermaand een geweldige belevenis te maken.

Jaarlijks terugkerende elementen van Winter in Antwerpen zijn:

  • de kerstmarkt in de historische binnenstad van Antwerpen
  • schaatsen op de tijdelijke schaatsbaan op de Groenplaats
  • extra koopzondagen in de maand december in het kader van kerstshoppen in Antwerpen
  • feeërieke verlichting op pleinen en in de winkelstraten
  • geniet vanuit het reuzenrad van een prachtig uitzicht over de Antwerpen
  • groots vuurwerk aan de Schelde op 31 december middernacht
  • start van de wintersolden begin januari

Het programma wordt altijd aangevuld met extra elementen. Zo heeft het Glazen Huis op de Grote Markt gestaan en zorgen evenementen zoals Wintervuur, Wintertopia en Symphonia voor een extra dimensie aan de feestelijke periode rond Kerstmis en Oud & Nieuw.

Kerstavond - 24 december

Kerstavond vormt in België een essentieel onderdeel van de hele kerstviering. Je mag stellen dat de kerstavond op 24 december net zo belangrijk is als Kerstmis, dat in Antwerpen alleen op 25 december gevierd wordt. De kerstavond wordt in België vooral gevierd met familie en steeds vaker ook met goede vrienden.

In de stad zul je merken dat de dag eerder op zijn eind loopt. De winkels in Antwerpen sluiten vroeger hun deuren. Ook de kerstmarkt van Antwerpen en de schaatsbaan gaan vandaag eerder dicht. Opmerkelijk is dat een deel van de restaurants deze avond ook gesloten blijft.

Wat je zult ervaren is dat de kerstavond een van de rustigere avonden in de straten van Antwerpen is.

alles over kerstavond in Antwerpen

Kerstmis - 25 december

Op 25 december wordt er in Antwerpen Kerstmis gevierd. Dat geschiedt grotendeels in huiselijke kring. Winkels en musea zijn vandaag gesloten, waardoor er in Antwerpen minder te beleven lijkt. Gelukkig is er de feestelijke kerstmarkt. Die is vandaag open en vormt de grote publiekstrekker in het centrum van Antwerpen.

Ook open vandaag zijn de bioscopen Kinepolis en UGC Cinema’s, de tijdelijke schaatsbaan en de dierentuin van Antwerpen.

alles over eerste kerstdag in Antwerpen
Kerstmis in Antwerpen

Antwerpen kent geen tweede kerstdag

In Nederland is het op 26 december tweede kerstdag. Het grootste deel van België kent geen tweede kerstdag, zo ook Antwerpen niet. In de Duitstalige Gemeenschap in België is dit wel een officiële feestdag.

Op 26 december is het dus geen officiële feestdag in Antwerpen, wat betekent dat het dagelijks leven zich op deze dag na Kerstmis grotendeels herpakt. Winkels zijn open, musea openen hun deuren (tenzij het hun normale wekelijkse sluitingsdag is) en voor de horeca is het bijna business as usual.

alles over tweede kerstdag in Antwerpen
TIP

dit moet je weten over Kerstmis in Antwerpen

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een uitstekend artikel gepubliceerd over de 5 dingen die je moet weten over Kerstmis in Antwerpen. Meer heb je niet nodig!

5 dingen die je moet weten over Kerstmis in Antwerpen