Sluiten

Kerstavond in Antwerpen

Kerstavond vormt in België een essentieel onderdeel van de hele kerstviering. Je mag stellen dat de kerstavond op 24 december net zo belangrijk is als Kerstmis, dat in Antwerpen alleen op 25 december gevierd wordt. De kerstavond wordt in België vooral gevierd met familie en steeds vaker ook met goede vrienden.

In de stad zul je merken dat de dag eerder op zijn eind loopt. De winkels in Antwerpen sluiten vroeger hun deuren. Ook de kerstmarkt van Antwerpen en de schaatsbaan gaan vandaag eerder dicht. Opmerkelijk is dat een deel van de restaurants deze avond ook gesloten blijft.

Wat je zult ervaren is dat de kerstavond een van de rustigere avonden in de straten van Antwerpen is.

Kerstavond in Antwerpen

Winkels, musea en kerstmarkt sluiten eerder

Wil je op 24 december gaan winkelen in Antwerpen, de kerstmarkt bezoeken, schaatsen op de tijdelijke schaatsbaan of een museumbezoek inplannen? Houd er dan rekening mee dat er op 24 december op veel plekken afwijkende openingstijden gehanteerd worden. Zo sluiten de Antwerpse musea vaak een uurtje tot paar uurtjes eerder en doen de winkels meestal ook hun deuren iets eerder dicht. De kerstmarkt van Antwerpen en de schaatsbaan in het centrum zijn overdag geopend op 24 december, maar zijn in de avond gesloten.

Wat is er dan wel te doen in Antwerpen?

De lokale bevolking zit tijdens kerstavond massaal aan het kerstdiner. Drie tot vier gangen zijn normaal, waarbij vlees nog vaak de kroon op het diner vormt. De kalkoen doet het nog steeds goed als hoofdgerecht. Vaak wordt het kerstdiner op 24 december afgesloten met cadeautjes. Dit verschilt per familie. De 25e december (Kerstmis) is een goede andere dag om de presentjes uit te pakken.

Maar wat doe je op 24 december als toerist in Antwerpen? Het aantal opties is kleiner dan tijdens normale avonden. De restaurants zijn lang niet allemaal open en als ze wel open zijn, dan zit je vaak vast aan een uitgebreid (en mogelijk prijzig) kerstdiner. De bars en cafés zijn vaak wel geopend.

Waar je op kerstavond wel terecht kunt zijn de bioscopen. Die draaien hun volledige programma en worden over het algemeen goed bezocht op 24 december.

Natuurlijk kun je aan het einde van 24 december de traditionele nachtmissen in de kerken van Antwerpen bij gaan wonen. Deze missen staan in het teken van de geboorte van Jezus Christus en worden goed bezocht, Zeer populair is de middernachtmis in de kathedraal van Antwerpen.

Kinepolis in de avond

Hotels zijn drukker en duurder

Wil je tijdens Kerstmis overnachten in Antwerpen? Houd er dan rekening mee dat de vraag naar hotelkamers en andere accommodaties in deze periode hoger ligt dan normaal. Dit is een van de drukste periodes van het jaar voor de Antwerpse hotels.

Waar de vraag stijgt, daar neemt het beschikbare aanbod af en stijgen de prijzen. Wij adviseren daarom om op tijd een hotel, appartement of B&B te boeken als je tijdens Kerstmis een stedentrip inclusief overnachting naar Antwerpen wilt maken.

Een hotel, appartement of B&B in Antwerpen boeken kan o.a. via:

Weekendjeweg.nl
Voordeeluitjes.nl
Booking.com Antwerpen
TUI stedentrips Antwerpen
Trivago (vergelijk prijzen)

TIP

dit moet je weten over Kerstmis in Antwerpen

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een uitstekend artikel gepubliceerd over de 5 dingen die je moet weten over Kerstmis in Antwerpen. Meer heb je niet nodig!

5 dingen die je moet weten over Kerstmis in Antwerpen