Sluiten

Pateekesweek

Gepubliceerd op 05 februari 2016 / Geschreven door Patrick van Zundert

Pateekesweek

Van de Chocolate Week had ik al gehoord, maar de Pateekesweek was iets nieuws voor mij. Dankzij de website Antwerpen Koekenstad zag ik dat er ook een Pateekesweek bestond. Het principe is hetzelfde als bij de Chocoladeweek: je koopt een pas van tien bonnetjes waarmee je lekkernijen kunt gaan halen bij deelnemende bedrijven. In dit geval zijn dat vooral bakkers, maar ook een aantal zaken waar je koffie of thee kunt gaan halen. Hiermee hebben ze een laagdrempelig evenement gecreëerd waarbij je eenvoudig kennis kunt maken met de lekkernijen die deze winkels te bieden hebben.

Dit jaar begon de Antwerpse Pateekesweek op vrijdag 29 januari. Het duurt geen week, maar tien dagen. Hierdoor is aanstaande zondag de laatste dag van de Pateekesweek.

Mijn ervaring

Afgelopen woensdag ben ik naar Antwerpen gegaan, gewapend met mijn Pateekespas en mijn Velo-codes waardoor ik een dag lang gebruik kon maken van de Velo-fietsen in de stad. Vooraf heb ik de gids goed doorgenomen en gekeken waar ik de bonnen in wilde gaan leveren. Als je in Antwerpen woont is het gemakkelijker, want je kunt de bonnen verspreid tijdens de Pateekesweek uitgeven. Ik ging het in dit geval op één dag doen. In dat geval moet je opletten dat je niet teveel gebakjes gaat halen die je eigenlijk dezelfde dag nog moet gaan nuttigen.

Ik koos voor een ‘pagadderke’ van DelRey, een Antwerps Toreke van G. Bastin, een medium cupcake van Momade Cupcakes, ene glaasje bubbeltea van 8Tea5 en daarnaast wat lekkernijen die ik mee naar huis kon nemen zoals de glutenvrije tartelette Eugene voor mijn vrouw. Op een gegeven moment begon het weer flink tegen te zitten, dus heb ik de laatste twee adressen (op het Zuid en in Deurne) met de auto gedaan.

Uiteindelijk heb ik slechts 8 van de 10 bonnen opgemaakt. Dat komt omdat twee zaken (Philip’s Biscuits op de Oude Koornmarkt en Roché in Deurne) gesloten waren vandaag. Als ik mijn gids van de Pateesweek beter bestudeerd had dan had ik dat geweten…

Al met al vind ik de Pateekesweek een smaakvolle en laagdrempelige manier om kennis te maken met een aantal lokale bakkers en koffiehuizen. Ga je er speciaal één dag voor naar Antwerpen, dan moet je er rekening mee houden dat je als je alles te voet doet je uiteindelijk wel wat kilometertjes zult lopen. Dat is wel meteen goed om alle extra calorieën van die dag er weer af te lopen!