Sluiten

REVIEW: Umi Sushi & Asian Cuisine

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

Als wij als sushi willen eten, dan komen we meestal terecht in Antwerpen. Umi Sushi & Asian Cuisine is in Antwerpen een van onze vaste adressen om sushi te gaan eten. We komen al sinds het begin van de opening bij Umi. Het is naar schatting al meer dan tien jaar geleden dat we voor het eerst in dit Aziatische restaurants de eetstokjes ter handen namen. Het andere sushi-restaurant in Antwerpen dat we geregeld bezoeken is Zaowang en dan specifiek de vestiging in het historisch centrum van Antwerpen. De vestiging van Zaowang op het Zuid is lastiger wat betreft bereikbaarheid en vooral parkeren.

Na twee bezoeken aan Zoawang eerder dit jaar, reden we afgelopen zondagavond naar Antwerpen voor een diner bij Umi Sushi & Asian Cuisine. Hoewel het waarschijnlijk niet nodig was, hebben we voor de zekerheid vooraf een tafel geboekt. Dat ging soepel en snel via de reserveringsmodule op de website van Umi.

Ontvangst

Umi Sushi & Asian Cuisine

De binnenkomst verloopt ietwat rommelig doordat er tegelijkertijd met ons een maaltijdbezorger naar binnen stormt om een bestelling op te halen. Ik vind dat toch altijd wat afbreuk doen aan het binnentreden van een eetgelegenheid. De dame bij de entree van Umi ontvangt ons met een vriendelijke glimlach en vraagt aan haar collega of hij ons naar een tafel wil brengen. Hij escorteert ons naar het centrale deel van het restaurant en laat ons uit een aantal tafeltjes kiezen. Het is niet druk vanavond. Naar schatting is ongeveer een derde deel van de tafels bezet.

Vernieuwde inrichting

Vernieuwde inrichting bij Umi

Wat mij opvalt, is dat het interieur van het restaurant aangepast is. Nieuwe verlichting, andere stoelen en ik vermoed ook nieuwe decoraties geven het restaurant iets meer charme dan voorheen. Het geheel ziet er netjes en verzorgd uit. Het licht is aangenaam: sfeervol genoeg voor een restaurant en voldoende licht om te zien wat je eet.

Het eten

sushi bij Umi

We kennen de kaart van Umi zowat van binnen en buiten. Umi is geen zogenaamd ‘all you van eat’ restaurant. Gelukkig niet. Je betaalt dus gewoon wat je bestelt. Vandaag gaan we voor een paar warme voorafjes: gyoza en miniloempia’s. Voor het hoofdgerecht kiezen we niet voor één van de vooraf samengestelde sushi-schotels, maar kiezen de sushi a la carte. Vandaag bestaat de bestelling uit zes soorten sushi en een portie zalm sashimi.

Wij zijn vooral fan van de zogenaamde futo maki rolls en de Umi sushi specials. De Dragon Eyes (met gefrituurde zalm, garnaal, krab en tamago), de Futo Tempura Maki (met gefrituurde garnalen, komkommer en sla) en de California maki bestellen we eigenlijk altijd. Nu dus ook. De bestelling vullen we aan met een de Los Angeles (met gefrituurde garnaal, rammenas, tamago, krab, komkommer, avocado, sla, kruidige Japanse mayonaise), de Antwerp BBQ (met gegrilde zalm, komkommer bedekt met paling en avocado) en de Flamed Roll (met geflambeerde zalm met bbq zalm, bedekt met pikante mayo, gefrituurde ui en zoete sojasaus).

De sushi wordt geserveerd op een houten boot. Het smaakt allemaal (weer) prima. De Flamed Roll wordt door twee van ons als favoriete sushi gekozen, één persoon gaat voor de California maki. Wat opvalt is dat de sushi dit keer niet allemaal even strak gerold is, waardoor sommige sushi’s bij het oppakken niet heel blijven. Jammer, want we weten dat dit normaal wel in orde is.

Nog wat extra sushi

Nog wat extra sushi

Mijn twee tafelgenoten zijn nog niet helemaal voldaan nadat we de sushiboot soldaat gemaakt hebben. Zij bestellen ieder nog een portie sushi: de maki komkommer (wie kent hem niet?) en de Umi Princess Roll. Die laatste is een bijzondere: tussen de rijst zit gepekelde komkommer en mango en de sushi is afgetopt met dunne plakjes aardbei. Dat maakt dit tot een prima nagerecht, hoewel het eigenlijk niet zo bedoeld lijkt te zijn.

De rekening

Op het moment dat de rekening op tafel komt, valt het mij op dat hij hoger dan gebruikelijk is. Normaal zijn we met drie personen rond de 115 tot 120 euro kwijt. Dit keer kwam het totaalbedrag op 146 euro uit. Nog steeds geen schandalig hoog bedrag, maar toch wat hoger dan normaal. Het zit hem deels in de drank. In totaal hebben we voor 28 euro aan drankjes besteld, waaronder een sake en een glas cava. Vervang die door twee pilsjes of frisdrankjes en je zit 7 euro lager. De sashimi a raison van twaalf euro bestellen we er normaal ook niet bij en de warme voorafjes ook niet. Vervang die items door een of twee porties sushi en er gaat weer een tot twee tientjes van de rekening af.

rekening bij Umi

Beoordeling

Op basis van ons bezoek op zondag 15 oktober 2023 krijgt restaurant Umi Sushi & Asian Cuisine de volgende beoordelingen:

eten ★★★★
bediening ★★★
prijzen ★★★★

Maximaal aantal sterren is 5.

Hier werd ik blij van:
– De sushi is beter dan bij een gemiddeld sushi-restaurant.
– Voor minder dan vijf tientjes per persoon voldaan van tafel komen is tegenwoordig prima.

Suggesties:
– Houd afhalers en restaurantgasten van elkaar gescheiden.

Dit kon beter:
– De bediening was onderbezet en werkte mede daardoor niet foutloos. Drinken werd gebracht nadat het voorgerecht al op tafel stond, lege glazen bleven op tafel staan en de er werd een foute bestelling gebracht. Weet dat dit normaal beter is bij Umi, maar het was dit keer onder de maat.

over de auteur

Mag mezelf een liefhebber van lekker eten in alle vormen noemen: van snacks tot haute cuisine, liefhebber van tal van buitenlandse keukens, waarbij Aziatisch, mediterraans en Arabisch mijn voorkeur hebben. Ben een echte omnivoor en vrij van allergieën. Kortom: een gemakkelijke eter die dankzij duizenden restaurantbezoeken wel met een eerlijk en kritisch oog kan kijken.