Sluiten

Antwerpen als stedentripbestemming

De stad Antwerpen is één van de populairste bestemmingen voor een stedentrip. Elke week bezoeken tienduizenden landgenoten de Scheldestad voor een dag, een weekend of zelfs langer. Vooral in de vakantieperiodes is Antwerpen zeer geliefd voor een dagje weg. Antwerpen ligt dichtbij, maar is toch wel echt buitenland. Ondanks het feit dat we allemaal Nederlands spreken, voelt Antwerpen duidelijk anders dan de steden in Nederland. Hierdoor kom je als Nederlandse toerist in een totaal andere wereld terecht.

Waarom naar Antwerpen?

Als iemand aan ons vraagt waarom je juist voor Antwerpen zou moeten kiezen als stedentripbestemming, dan zouden we een groot aantal redenen op kunnen noemen. Welk argument uiteindelijk doorslaggevend is, is voor ieder persoonlijk. Wat we wel weten is dat Antwerpen eigenlijk voor iedereen wel wat te bieden heeft. Het is een perfecte winkelstad, het uitgaansleven is top, er is voor lekkerbekken heel wat af te smullen, het barst van de leuke evenementen en er is op het gebied van historie en musea ook heel wat te bekijken.

Antwerpen is bovenal een gemakkelijke stad. De meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar en mocht je toch iets grotere afstanden moeten overbruggen dan kun je dankzij de VELO leenfietsen goedkoop stukken per fiets afleggen.

Alles over stedentrips naar Antwerpen

Beste reisperiode voor Antwerpen

Beste reisperiode

Wat is de beste reisperiode voor een stedentrip naar Antwerpen? Kijk wat de beste maanden en dagen zijn om Antwerpen te bezoeken.

lees verder
Hilton Antwerpen

Hoteltips

Overnachten in Antwerpen? Bekijk onze hoteltips om de leukste, beste of voordeligste hotels in Antwerpen te vinden.

lees verder
Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Alles over treinreizen naar Antwerpen, de stations in Antwerpen en hoe je goedkoop en/of snel met de trein naar Antwerpen kunt reizen.

lees verder
gereserveerd

Vooraf reserveren

Voorkom teleurstellingen door vooraf te reserveren, bijvoorbeeld bij restaurants, bezienswaardigheden en wandelingen met gids.

lees verder

Wanneer naar Antwerpen reizen?

Eigenlijk is Antwerpen het hele jaar door een uitstekende bestemming. In de zomer is de kans op warm en aangenaam weer natuurlijk hoger dan de rest van het jaar, maar Antwerpen heeft ieder seizoen wel wat te bieden. Zo ben je voor de musea niet erg afhankelijk van de weersomstandigheden en biedt de koelere winter juist andere voordelen, zoals de kerstmarkt en de wintersolden.

Lees meer over de beste reisperiode voor Antwerpen.

Aanbiedingen

Antwerpen telt om en nabij de 13.000 slaapplekken. Daarnaast zijn er nog een aantal niet-officiële accommodaties die via appartementensites verhuurd worden. Denk hierbij onder andere aan AirBnB. De gemiddelde bezettingsgraad van de accommodaties in Antwerpen ligt rond de 70%. Je kunt je dan wel voorstellen dat er voor de dagen dat er redelijk wat kamers niet bezet zijn als snel leuke aanbiedingen zijn. Deze worden vaak niet via de eigen websites verkocht, maar worden vooral via aanbiedingssites in de markt gezet. Ook zie je op boekingssites zoals booking.com vaak leuke aanbiedingen voorbijkomen, waarbij de korting soms op kan lopen tot 50% of nog hoger.

Antwerpen aanbiedingen via Voordeeluitjes.nl

Vooraf reserveren

Als je naar Antwerpen gaat dan zijn er een aantal zaken die je beter vooraf kunt reserveren. Dit vooral vanuit organisatorisch oogpunt, want op de dag zelf nog eventjes een wandeltocht met gids boeken of een fietstocht door de Antwerpse binnentocht regelen met een gids, is niet zo eenvoudig. Ook voor sommige attracties en bezienswaardigheden kun je beter vooraf al kaartjes kopen. En wie op een drukke avond zomaar een populair restaurant in Antwerpen binnenloopt die zou zomaar eens teleurgesteld kunnen worden. Vooraf reserveren, zeker als je al goed weet wanneer en waar je wilt eten, is ons advies.

Lees meer over vooraf reserveren in Antwerpen.

Treinreizen

treinen in Antwerpen

Als je op redelijk korte reisafstand van een treinstation woont, dan is een treinreis naar Antwerpen vaak goedkoper en handiger dan met de auto naar Antwerpen reizen. Vooral vanuit steden zoals Rotterdam en Amsterdam zijn er zeer gunstige treinverbindingen met Antwerpen, maar ook vanuit andere plaatsen kun je vaak zeer goed naar Antwerpen reizen. Als je met één of twee personen reist dan is de trein niet zelden ook nog eens goedkoper dan wanneer je met de eigen auto zou reizen. Dat komt vooral ook door de parkeerkosten, die in Antwerpen al snel 18 tot 25 euro per dag bedragen.

Als je met de trein naar Antwerpen reist dan kun je in de meeste gevallen het beste uitstappen op station Antwerpen Centraal. De meeste accommodaties in Antwerpen zijn het beste bereikbaar vanaf dit station. Er zijn alleen al binnen een straal van 500 meter van het station meer dan tien hotels te vinden.

Wil je alles weten over met de trein naar Antwerpen reizen, bezoek dan onze pagina over treinreizen naar Antwerpen.

Busreizen naar Antwerpen

Er is nog een alternatief vervoermiddel om naar Antwerpen te reizen en dat is de bus. Er zijn lijnbusdiensten die gespecialiseerd zijn in ritten van en naar Antwerpen. Dit is veelal niet sneller dan met de eigen auto, maar vrijwel altijd wel goedkoper. Daarnaast zijn er ook nog reisaanbieders die complete dagjes weg naar Antwerpen aanbieden, bijvoorbeeld naar de kerstmarkt, of zelfs complete stedentrips met reis en accommodatie.

De aanbieders van busreizen naar Antwerpen staat op onze pagina over busreizen naar Antwerpen.

Stedentrip Antwerpen boeken

Een vraag die wij regelmatig ontvangen is waar je het beste of goedkoopste een stedentrip naar Antwerpen kunt boeken. Dat is niet zomaar eenduidig te beantwoorden. Niet zelden is het appels met peren vergelijken, want hoe zit het bijvoorbeeld met de annuleringsvoorwaarden en zijn alle boekingskosten wel bij de aanbieding opgeteld? Hoewel sommige hotelboekingsites menen een laagste-prijs-garantie te hebben, is dat niet altijd zo. Soms is het goedkoper om offline (gewoon met een telefoontje of via e-mail) te boeken dan via de bemiddelaars.

Er is vaak ook sprake van dynamische prijzen. Soms kijk je het ene moment naar een hotel en betaal je 120 euro per nacht, terwijl een paar uur later er een prijs van 140 euro aangeboden wordt omdat de vraag toeneemt. Andersom kan overigens ook. Er zijn is geen duidelijke richtlijn van wanneer het beste moment is om te boeken. Soms is dat ruim van tevoren, soms loop je vlak voor vertrek ineens tegen een zeer goedkope aanbieding aan.

Op onze pagina met reisaanbieders vind je een groot aantal manieren om stedentrips naar Antwerpen te boeken.

Hotels in Antwerpen

Hotels in Antwerpen

Antwerpen telt ongeveer zestig hotels en meer dan tachtig gastenkamers (pensions, Bed and breakfasts etc.). Het gros van de hotels valt onder de driesterren en viersterrencategorie. De goedkoopste accommodaties beginnen met prijzen vanaf zo’n 20 euro per persoon per nacht. De duurste kamers kosten meer dan driehonderd euro per nacht per kamer tijdens de duurste dagen. De gemiddelde prijs voor een tweepersoonskamer ligt tussen de 80 en 125 euro per nacht. Tijdens het weekeinde (vrijdag en zaterdag) ben je vaak iets duurder uit.

Op onze pagina met hoteltips lees je welke hotels wij aanbevelen op basis van ligging, comfort of prijs.

Wat kost een vakantie in Antwerpen?

Antwerpen is een relatief goedkope bestemming. Zeker als je kijkt naar stedentrips binnen West-Europa dan doet Antwerpen het niet slecht. Natuurlijk betaal je in de toeristische gedeeltes van Antwerpen wat meer dan elders en ligt het prijsniveau in Antwerpen gemiddeld wel wat hoger dan in kleinere en minder toeristische plaatsen in Vlaanderen. Toch horen wij zelden van mensen dat Antwerpen duur zou zijn.

Als je een beetje gunstig boekt dan kun je voor 80 tot 120 euro per nacht een comfortabele driesterrenaccommodatie boeken. Voor enkele tientjes extra boek je een viersterrenhotel, al dan niet met ontbijt. Draadloos internet via wifi wordt in vrij veel accommodaties gratis aangeboden. Soms heb je een goede internetverbinding op de kamer, soms moet je naar de lobby of andere openbare ruimtes gaan om fatsoenlijk te kunnen internetten.

Wat betreft het eten en drinken kun je het allemaal zo gek maken als je zelf wilt. Op onze pagina over eten en drinken in Antwerpen lees je meer over het prijsniveau van maaltijden en drankjes in Antwerpen.

Kortingskaart

Als je veel wilt gaan zien en doen in Antwerpen dan is de Antwerp City Pass al snel interessant voor je. Deze kortingskaart is speciaal voor toeristen en biedt gratis gebruik van het openbaar vervoer (bus, tram en metro) in Antwerpen, gratis entree tot de meeste musea en kortingen op verschillende attracties en fietshuur. De Antwerp City Pass is er voor 24, 48 en 72 uur. In verhouding is de 72-uurskaart het voordeligste.

De Antwerp City Pass kun je vooraf online kopen of ter plaatse in Antwerpen aanschaffen.