Sluiten

De Groenplaats

Groenplaats

De Groenplaats ligt in het historisch centrum van Antwerpen en is één van de bekendste pleinen van Antwerpen. Toeristen die Antwerpen bezoeken om te winkelen die komen eigenlijk vrijwel automatisch op dit rechthoekige plein terecht. Als je vanuit het Centraal Station via winkelstraat Meir naar het oude centrum loopt dan is de Groenplaats in veel gevallen een logische plek waar je al wandelend op uit komt. De Groenplaats is een belangrijke schakel op de route tussen de Grote Markt, de Handschoenmarkt en de Suikerrui. Sommige bezoekers strijken neer op één van de bankjes die op het plein staan, gaan rondom het standbeeld van Peter Paul Rubens zitten of nemen plaats op één van de terrasjes die rondom de Groenplaats te vinden zijn.

De Groenplaats was sinds de middeleeuwen een begraafplaats die hoorde bij de Onze Lieve Vrouwekathedraal. Pas aan het einde van de achttiende eeuw werd deze begraafplaats omgetoverd tot een plein. Dit gebeurde nadat keizer Jozef II het verbood om begraafplaatsen binnen de stadsmuren te gebruiken.

Op het plein

Op dit moment is de Groenplaats een grote rechthoekige vlakte waar amper verkeer op te vinden is. Aan de noordkant heeft het toeristentreintje haar standplaats. Centraal op de Groenplaats staat het standbeeld van Peter Paul Rubens. De verhoging rondom het standbeeld is op zonnige dagen een populaire hangout voor Antwerpse studenten en scholieren.

Tussen het standbeeld van Rubens en de noordzijde van het plein is er plek voor een dagelijks bloemenmarkt. Als toerist heeft deze markt weinig toegevoegde waarde te bieden, maar locals kopen hier regelmatig een bloemetje.

In het zuidoosten van de Groenplaats staat een kiosk. Deze kiosk stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is niet de eerste kiosk die hier gestaan heeft, want voorheen heeft hier een prachtige neoclassicistische kiosk gestaan die veel meer uitstraling had dan het hedendaagse bouwwerk. Deze kiosk heeft er van 1903 tot 1960 gestaan er was al het tweede exemplaar. De eerste was een houten exemplaar, die als noodbeurs dienstdeed.

Rondom het plein staan rijen met bomen, waartussen bankjes opgesteld staan. Onder het plein is een parkeergarage aangelegd. Dat hebben ze eind vorige eeuw gedaan.

Horeca op de Groenplaats

Rondom de Groenplaats

Aan de westelijke en noordelijke kant van de Groenplaats vind je tegenwoordig vooral horeca en enkele winkels. De westelijke kant van het plein wordt gedomineerd door het prachtige Hilton hotel en een mix van horeca en winkels. Opvallend detail is de Onze Lieve Vrouwekathedraal die ten noordwesten van de Groenplaats boven de andere panden uitsteekt. Hoewel deze kathedraal niet direct aan de Groenplaats staat, is deze wel mede gezichtsbepalend voor het plein.

Evenementen

De Groenplaats is het decor voor een groot aantal evenementen in Antwerpen. Zo worden hier o.a. het Bierpassie Weekend en een deel van de Antwerpse kerstmarkt gehouden. De vorm en locatie van het plein lenen zich hier prima voor.

In de toekomst

Groenplaats in de toekomst

De Groenplaats is aan vernieuwing toe. In 2014 riep de stad haar bewoners op om met ideeën te komen voor de herinrichting van de Groenplaats. Op basis van deze ideeën gaat er een definitief nieuw plan komen en zal het plein een nieuw uiterlijk gaan krijgen. Het was de bedoeling dat in 2016 er een definitief plan gekozen werd, dat in 2017 er begonnen zou worden aan de heraanleg en dat ongeveer anderhalf jaar later de Groenplaats in de nieuwe gedaante opgeleverd zou zijn.

De heraanleg van de Groenplaats heeft op dit moment, jaren later, nog niet plaatsgevonden. De stad Antwerpen meldt nu op hun site het volgende over de Groenplaats:

“In 2025 krijgt de Groenplaats een grondige make-over. Er komt een moderne centrale toegang naar de ondergrond, een dubbele rij nieuwe bomen, toekomstbomen op de hoeken en nieuwe zitbanken”.

Nog even geduld hebben voor de nieuwe invulling van de Groenplaats. De ‘artist impressions’ zien er in ieder geval veelbelovend uit.