Sluiten

Koningin Astridplein

Koningin Astridplein

Direct aan de hoofdingang van het Centraal Station van Antwerpen ligt het Koningin Astridplein. Het levendige plein is altijd gevuld met slenterende mensen, voorbij rijdende trams, fietsers en toeristen met camera’s. Er is ook best wel veel te doen. Direct naast het station bevindt zich bijvoorbeeld de Antwerpse Zoo. Recht tegenover het station is er Chocolate Nation om te bezoeken met daarnaast de ingang van Chinatown. Er is een grote en druk bezochte parkeergarage gelegen onder het station en je kunt er heel gemakkelijk een fiets huren.

Op het Koningin Astridplein is een plein dat centraal in de stad ligt. Tot 1935 heette deze plek Statieplein. Na het overlijden van Koningin Astrid kreeg het de naam die we tegenwoordig gebruiken. Het plein wordt vaak als het hart van het hedendaagse Antwerpen beschouwd.

Ongeveer de helft van het Koningin Astridplein is ingericht als een klein stadspark. Tussen het goed verzorgde groen staan meerdere bankjes opgesteld waar je lekker kunt gaan zitten genieten van de levendigheid waar hier altijd wel sprake van is. Die levendigheid is onder andere te danken aan het feit dat het Centraal Station aan de zuidelijke zijde van het plein te vinden is. Wie met de trein in Antwerpen arriveert, die stapt waarschijnlijk aan de Keyserlei of het Koningin Astridplein uit.

Gebouwen

Rondom het plein zie je historische gevels die afgewisseld worden met modernere gevels. De meeste panden zijn in gebruik als winkels en horecazaken, waarvan er enkele een buitenterras van bescheiden afmetingen hebben. Aan de oostelijke kant van het plein staat de prachtige Koningin Elisabethzaal. De Koningin Elisabethzaal is een concert- en evenementenzaal die het Antwerp Symphony Orchestra als residentieorkest heeft. Er kunnen maximaal tweeduizend bezoekers in de zaal aanwezig zijn.

De meeste gebouwen aan de Koningin Astridplein zijn vier tot zeven verdiepingen hoog. Het opvallende gebouw waarin hotel Radisson Blu Astrid gevestigd is, is in 1993 gebouwd. De opmerkelijke architectuur is ontsproten uit het creatieve brein van de inmiddels overleden Amerikaanse architect en designer Michael Graves. Hij behoorde in de jaren zestig tot de zogenaamde The New York Five, een groep modernistische architecten. In Nederland was hij verantwoordelijk voor twee gebouwen in Den Haag: het 104 meter hoge Castalia en het Louwman Museum.

Verkeer en parkeren

Het Koningin Astridplein is een plek waar meerdere vormen van vervoer samenkomen. Trams en bussen vertrekken en arriveren vanaf het plein, het Centraal Station is het belangrijkste treinstation van Antwerpen en ondergronds vind je een parkeergarage en een fietsenstalling. Het onbemande fietsstation van Velo op het plein is een van de meest gebruikte Velo-stations in de stad.

Normaal autoverkeer wordt grotendeels geweerd op het plein. Je mag hier met de auto alleen komen om parking Q-Park Astridplein in te rijden.

Bezienswaardigheden en attracties

Chocolate Nation

Het Koningin Astridplein is vooral populair onder gezinnen met kinderen, chocoladefans en dierenliefhebbers. Dat komt door de bezienswaardigheden en attracties die hier gevestigd zijn. Zo is hier het grootste chocolademuseum van België gevestigd. In Chocolate Nation leer je alles over Belgische chocolade en deze lekkernij in het algemeen. Tijdens een bezoek van ongeveer anderhalf uur maak je kennis met de geschiedenis, marketing, distributie en verwerking van chocolade. Het proeven van chocolade wordt door de meeste bezoekers als het hoogtepunt van de tour beschouwd.

Met een leeftijd van bijna twee eeuwen is ZOO Antwerpen de oudste dierentuin van België en zelfs een van de oudste dierentuinen ter wereld. Met ongeveer een miljoen bezoekers per jaar is ZOO Antwerpen de drukstbezochte permanente attractie van Antwerpen.

Hotels

Aan het Koningin Astridplein liggen een viertal hotels. Dankzij de uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer en het feit dat je vanaf dit plein eigenlijk zo het centrum inwandelt is dit een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Antwerpen.

Het viersterren Radisson Blu Astrid hotel is gevestigd in een opvallend vormgegeven gebouw aan de noordkant van het plein. Je kunt gewoonweg niet om dit in pasteltinten gekleurde bouwwerk heen. Aan de westelijke kant zitten twee eenvoudigere hotels: het eensterrenhotel Antwerp Billard Palace en het driesterren Hotel nr. 43 Styles Antwerpen City center. Aan de oostelijke zijde, zo’n 150 links van de ingang van de dierentuin van Antwerpen, zit Park Inn by Radisson Antwerpen. Dit driesterrenhotel is gekend om zijn goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Reuzenrad

Reuzenrad

Op dit moment staat reuzenrad The View op het Koningin Astridplein. Dit 55 meter hoge reuzenrad stond voorheen regelmatig op het Steenplein. Door de werkzaamheden vanwege de herinrichting van de Scheldekaaien staat het rad nu tijdelijk op het Koningin Astridplein. Het reuzenrad is een van de populairste familieattracties van Antwerpen. Vanuit de 42 halfopen gondels kun je van een geweldig uitzicht over Antwerpen genieten.

alles over het reuzenrad in Antwerpen