Sluiten

Internationale Luchthaven Antwerpen

Het is niet bij iedereen bekend, maar Antwerpen heeft zijn eigen luchthaven. De Internationale Luchthaven Antwerpen is een kleinschalige luchthaven die gebruikt wordt voor vakantievluchten, zakenvluchten, trainingsvluchten en lokale vluchten. Het vliegveld bestaat al sinds 1923. In eerste instantie werd het vliegveld alleen voor vluchten binnen België gebruikt.

Pas in 1947 werd de eerste internationale lijndienst operationeel. Sabena begon vanuit Deurne (waar het vliegveld officieel ligt) naar Londen te vliegen. Op een gegeven moment begon ook KLM met vluchten tussen Amsterdam en Antwerpen. Dit was vooral bedoeld om passagiers uit België en het zuiden van Nederland naar en van Schiphol te brengen voor aansluitende vluchten naar andere bestemmingen. In 2002 is de lijndienst tussen Antwerpen en Amsterdam van KLN opgeheven. Hogesnelheidstrein Thalys maakte de vliegverbinding overbodig. Tegenwoordig kun je je bijna niet voorstellen dat er voor een afstand van hemelsbreed zo’n 125 kilometer vluchten aangeboden worden.

De Internationale Luchthaven Antwerpen is nooit uitgegroeid tot een grotere luchthaven. Passagiersaantallen zoals je die op Eindhoven Airport en Rotterdam-The Hague Airport ziet worden hier bij lange niet gehaald. De topjaren 2018 en 2019 waren goed voor ongeveer 300.000 passagiers. Eindhoven Airport zat toen ruim op een twintigvoud en zelfs het kleinere vliegveld van Rotterdam had ongeveer zeven keer zoveel passagiers.

Luchtvaartmaatschappijen

Na het faillissementen van VLM Airlines, Flybe en Air Antwerp is TUIfly nu de grootste vervoerder op de Internationale Luchthaven Antwerpen. Deze vliegtuigtak van reisgigant TUI vliegt naar verschillende Europese bestemmingen zoals Alicante, Ibiza, Mallorca en Tenerife. Ook onderhoudt TUIfly vliegverbindingen met Marokkaanse luchthavens zoals Tanger.

Lekker kleinschalig

Het voordeel van de Internationale Luchthaven Antwerpen is dat problemen vanwege drukte hier niet zo snel voor zullen komen. Met maximaal enkele vluchten per dag is dit een vliegveld dat nog lekker kleinschalig is. Vanaf de parkeerplaats loop je zo de terminal binnen en ben je binnen een minuut bij de incheckbalies. De ingang naar de gates voor vertrek ligt om de hoek.

Parkeren

Gratis parkeren is niet meer mogelijk rondom de luchthaven van Antwerpen. Als je met je auto naar het vliegveld komt, dan kun je die parkeren op de Parking Premium. Verwacht geen overdekte parkeergarage of zo. Nee, het enige dat premium aan dit parkeerterrein is de ideale ligging. Deze parking heeft ruim 450 parkeerplaatsen, wat meestal voldoende is. Voor wegbrengers en ophalers is er een kleine drop-off en pick-up zone. Die is gratis. Je mag daar niet parkeren, alleen maar stoppen en in- of uit laten stappen.

TIP

meer over de luchthaven van Antwerpen?

De website 5dingendiejemoetweten.nl biedt puntsgewijs handige en eerlijke informatie over de internationale luchthaven van Antwerpen:

5 dingen die je moet weten over de luchthaven van Antwerpen