Sluiten

Openbaar vervoer in Antwerpen

In een stad als Antwerpen is het openbaar vervoer een onmisbare factor binnen het dagelijks leven. Zeker nu auto’s op steeds meer manieren uit de Antwerpse binnenstad geweerd worden en de voetgangers meer de ruimte krijgen, zijn de verschillende vormen van openbaar vervoer een belangrijk voor de mobiliteit in Antwerpen. Inwoners van de stad gebruiken de bus, tram en metro om naar school of werk te gaan, om vrienden en familie elders in de stad te bezoeken en om vanuit hun huis naar de binnenstad te reizen. Voor toeristen is het openbaar vervoer ideaal om te pendelen tussen de parkeerplaats en de binnenstad of om grotere afstanden binnen Antwerpen te overbruggen. Op deze pagina stellen we je alle vormen van openbaar vervoer in Antwerpen voor.

Tram

Openbaar vervoer in Antwerpen

De tram is voor toeristen een van de handigste vormen van openbaar vervoer. De tramlijnen in Antwerpen verbinden belangrijke plekken binnen de stad met elkaar. Denk aan de enorme parking P+R Luchtbal in het noorden van de stad met de binnenstad, het centrum van Antwerpen met bioscoop Kinepolis, het Sportpaleis met het centrum en de wijk Zuid met het centrum en het noorden van Antwerpen. De trams rijden van vroeg in de ochtend (vaak al voor 6:00 uur) tot rond of na middernacht. De frequentie van de Antwerpse trams ligt vrij hoog: vaak hoef je niet langer dan een kwartier te wachten op een tram. Tijdens de drukkere uren ligt de frequentie van de trams meestal zo rond de tien minuten.

Metro

Antwerpen heeft eigenlijk geen metro. Het ondergrondse netwerk van treinen is feitelijk een ondergronds tramnetwerk. Toch heeft men het vaak over de metro van Antwerpen. Hoe het zit met de premetro? Het netwerk van ondergrondse sporen is aangelegd als tramtunnels met tramrails, met de intentie om deze in een later stadium om te kunnen bouwen naar een metronet. Dat is nooit meer gebeurd en zal mogelijk in de toekomst niet meer gaan gebeuren. De Antwerpse premetro is nu onderdeel van het netwerk van tramlijnen. In totaal wordt er 11,5 kilometer ondergronds gereden. Treinstation Antwerpen Centraal is de belangrijke spil in het premetronetwerk.

Voor toeristen is vooral de west-oostverbinding er eentje die handig kan zijn. Hiermee kun je snel vanuit het Centraal Station naar het historische centrum van Antwerpen of naar Linkeroever reizen. Je kunt hiervoor de lijnen 3, 5, 9 en 15 gebruiken. Het premetrostation bij het centrale treinstation heet Elisabeth. Uitstappen in het historische hart doe je bij station Groenplaats.

Bus

bussen in Antwerpen

Kun je met de tram of premetro niet op de gewenste plaats in Antwerpen komen? Dan kun je bus gebruiken. Antwerpen telt meer dan zeventig buslijnen die gezamenlijk bijna iedere uithoek van de stad weten te bereiken. Het beste gebruik je de routeplanner van De Lijn of van een externe partij zoals Google Maps om te kijken welke busroute het beste bij jouw reisdoel past, wat de vertrektijden zijn en hoelang de busrit naar schatting duurt.

Busstation Rooseveltplaats is het grootste en belangrijkste busstation van Antwerpen. Busstation Rooseveltplaats ligt op op nog geen vijf minuten lopen van treinstation Antwerpen Centraal. Vanaf dit busstion kun je naar veel bestemmingen binnen Antwerpen reizen.

Tickets voor het openbaar vervoer

De tram, premetro en bus in Antwerpen vallen onder de verantwoordelijkheid van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Dit bedrijf verzorgt het stadsvervoer in Antwerpen en tal van andere plaatsen in Vlaanderen. De Lijn is de enige verkoper van bustickets en metrotickets voor Antwerpen. Als toerist kun je kiezen uit verschillende soorten tickets.

Voor losse ritten kun je een los ticket, een ’ticket heen en terug’ of een 10-rittenkaart kopen. De 50-rittenkaart zal voor de meeste toeristen een stap te ver zijn. Bij een 10-rittenkaart betaal je een gereduceerd tarief per rit. Losse tickets zijn digitaal en als kaartje te koop. Digitaal kan via de app of de website van De Lijn. Papieren tickets kun je in de Lijnwinkel in treinstation Antwerpen Centraal kopen.

zwart rijden

Met het openbaar vervoer in Antwerpen reizen zonder geldig vervoerbewijs (zogenaamd ‘zwart rijden’) kan je een flinke boete opleveren. Let erop dat je een vervoersbewijs op de juiste manier activeert zodra je een bus, tram of premetro instapt.

Dagticket of 3-dagenticket

Verwacht je meer dan 3 ritten per dag te gaan maken met het openbaar vervoer in Antwerpen? Dan kan het voordeliger en vooral handiger zijn om een dagticket aan te schaffen. Hiermee kun je 24 uur (gemeten vanaf het eerste gebruik) vrij reizen meta alle bussen en trams van De Lijn. Het dagticket is zowel digitaal als op kaart te koop.

Wil je twee of drie dagen vrij reizen met het openbaar vervoer van De Lijn? Dan is het 3-dagenticket waarschijnlijk de beste oplossing. Deze voordeelpas is alleen digitaal verkrijgbaar.

Gratis reizen

Een tip voor wie van geld besparen houdt: Met de Antwerp City Pass mag je niet alleen de belangrijkste musea en bezienswaardigheden van Antwerpen gratis bezoeken, je kunt binnen de geldigheidsduur van deze toeristenkaart ook gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in Antwerpen.

Meer over vervoer in Antwerpen?

Op onze pagina vervoer in Antwerpen vind je alles over openbaar vervoer, fietsen en meer vormen van transport in Antwerpen.