Sluiten

Parkeren in Antwerpen

Als je met de auto naar Antwerpen reist dan zul je de auto ergens moeten parkeren. Over het algemeen is het vinden van parkeerplek niet zo lastig in Antwerpen. Alleen op drukkere dagen en tijdens evenementen kan het vinden van een parkeerplaatsje wat lastiger zijn. Dit is bijvoorbeeld in de binnenstad als het koopzondag is of tijdens de kerstmarkt van Antwerpen. Plekken waar je al snel een tekort aan parkeerplaatsen ziet ontstaan tijdens evenementen is rondom het Sportpaleis, bij Waagnatie, bij Park Spoor Noord en bij Spoor Oost.

Betaald parkeren op straat

In grote delen van Antwerpen moet je betalen om te parkeren of is de tijdsduur dat je kunt parkeren beperkt. Het gebruik van een parkeerschijf is in dat geval verplicht. De maximale tijdsduur dat je op straat kunt parkeren verschilt per zone. Belangrijk is om altijd de plaatselijke aanduidingen te lezen die op borden en/of parkeermeters staan.

Betaald parkeren in Antwerpen geldt op de meeste plekken alleen van maandag tot en met zaterdag. Op enkele locaties kan het zo zijn dat je op zondag ook moet betalen. Dat staat in de regel duidelijk aangegeven. In het centrum is parkeren het duurst en moet je het langste betalen: van 9 tot 22 uur. In de zones rondom het centrum is parkeren goedkoper, hoef je meestal maar tot 19 uur te betalen (uitgezonderd: Zurenborg en het Zuid) mag je langer op straat parkeren (maximaal 10 uur). In de buitenste rand van de betaald-parkeerzones kun je ook voordelige dagkaarten kopen.

Je kunt parkeergeld op straat betalen door middel van kleingeld dat je in een automaat werpt. Het bonnetje plaats je vervolgens goed zichtbaar achter de voorruit van de auto. Betalen via SMS is alleen mogelijk als je een Belgisch mobiel nummer hebt.

niet in het historisch centrum

Sinds 1 augustus 2023 is het verboden voor toeristen om in het historisch centrum van Antwerpen op straat te parkeren. Er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld als je op bezoek gaat bij iemand die in dat gebied woont. Indien tijdig aangemeld kan de bezoeker dan maximaal drie uur in het historisch centrum van Antwerpen parkeren.

Deze regeling geldt 7 dagen in de week en 24 uur per dag. Alleen vergunninghouders en mensen die binnen de uitzonderingen vallen (de normale toeristen doen dat niet) mogen op straat parkeren in het gebied dat valt tussen de Scheldekaaien in het westen, de Leien in het oosten, de Brouwersvliet en Ankerrui in het noorden en de Scheldestraat, Kronenburgstraat en Kasteelpleinstraat in het zuiden.

Betaalde parkings

Er zijn publieke parkeerplaatsen en parkeergarages waar je tegen betaling kunt parkeren. Hierbij betaal je per uur achteraf en geldt er een maximaal dagtarief. De prijzen per uur liggen ergens tussen de drie en vier euro. Per dag betaal je om en nabij de twintig tot dertig euro.

Populaire parkeergarages in het centrum van Antwerpen zijn:

Grote Markt (bij de Grote Markt, in het historisch centrum)
Brabo (bij de Groenplaats)
Groenplaats (onder de Groenplaats)
Meir (bij winkelstraat Meir)
Stadsschouwburg (in theaterwijk)
De Keyser (bij de Keyserlei)
Centraal (bij het Centraal Station en de Zoo)

Een redelijk deel van de parkeergarages wordt beheerd door Interparking. Op hun site kun je zien waar hun parkeergarages liggen, hoeveel plekken er zijn, hoeveel plekken voor mindervaliden er zijn en wat de maximale inrijhoogte is.

Heb je een hogere auto waardoor het lastig is om een parkeergarage binnen te rijden? Dan wordt het steeds lastiger om in de binnenstad van Antwerpen te parkeren. Veel parkeergarages hebben een maximale inrijhoogte van om en nabij de twee meter. Parking Meir heeft een maximale inrijhoogte van 2,20 meter, Parking Hopland en Parking De Keyserhebben een inrijhoogte van 2,25 meter en de parkings Cammerpoorte biedt een ruime toegestane hoogte van maar liefst 2,60 meter.

De grotere parkeerterreinen langs de Schelde en op de Gedempte Zuiderdokken zijn inmiddels verdwenen. Daar kon je uitstekend terecht met hogere auto’s.

Goedkoop parkeren

Goedkoop parkeren bij Parking Rijnkaai

Het aantal plekken waar je in Antwerpen goedkoop kunt parkeren neemt steeds verder af. In de binnenstad is het bijna niet meer mogelijk om een goedkope parkeerplek te vinden. Dit past prima in het ontmoedigingsbeleid om met de auto de binnenstad van Antwerpen in te rijden. Het liefst ziet de stad Antwerpen dat bezoekers met het openbaar vervoer komen of de auto aan de rand van de stad parkeren.

Op dit moment kun je nog goedkoop parkeren op Parking Rijnkaai. Die ligt bij de Waagnatie, het Red Star Line Museum en vlak bij het MAS. Vanaf deze parking kun je met de VELO, de tram of te voet verder reizen naar het centrum. De looptijd naar het hart van het historisch centrum bedraagt ongeveer 15 tot 20 minuten. Het voordeel van deze parking is dat er geen maximale inrijhoogte is.

Op Parking Rijnkaai betaal je niet per uur, maar een vast bedrag om er maximaal 24 uur te mogen staan. Het tarief bedraagt op dit moment € 6,00 per auto voor maximaal 24 uur parkeren.

TIP

als je wilt parkeren in Antwerpen

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een uitstekend artikel gepubliceerd over de 5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen. Meer heb je niet nodig!

5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen

Gratis parkeren

Gratis parkeren bij Kinepolis

Als Nederlander wil je natuurlijk niets liever dan gratis parkeren in Antwerpen. Het geld dat je daarmee bespaart, kun je lekker op een andere manier besteden tijdens jouw bezoek aan Antwerpen. Helaas neemt het aantal gratis parkeermogelijkheden in Antwerpen alsmaar af. Vroeger kon je binnen de ring van Antwerpen nog op verschillende plekken gratis parkeren. Die plekken zijn opgeheven, getransformeerd tot betaalde parkeerterreinen of de ruimte heeft een andere bestemming gekregen.

Buiten het historische centrum kun je op zondag gratis op straat parkeren. Let goed op de borden. Kijk of er sprake is van een betaalde parkeerzone (met gratis parkeren op zondag) of dat parkeren in die straat exclusief voorbehouden is aan vergunninghouders.

Op het moment dat je verder van het centrum van Antwerpen vandaan bent, neemt het aantal mogelijkheden om gratis te parkeren toe. Een populaire gratis parking is die onder en rond megabioscoop Kinepolis. Omdat deze plek vanuit Nederland prima aan te rijden is, kun je hier uitstekend gratis parkeren om vervolgens de stad in te gaan. Dat kan met de tram of met de VELO stadsfietsen. Op drukke dagen en momenten (denk aan het weekend) kan het lastiger zijn om hier een parkeerplekje te vinden.

P+R

P+R

Antwerpen telt een aantal P+R terreinen. Je kunt je auto hier gratis of tegen een laag bedrag parkeren en verder reizen per tram, bus of fiets naar je eindbestemming in Antwerpen. Voor het openbaar vervoer moet je het normale tarief betalen. Het werkt dus anders dan in veel andere landen. Hier betaal je weinig of niets voor het parkeren, maar ben je meer kwijt voor het OV. Op het moment dat je met 4 of 5 personen naar Antwerpen komt, kan het voordeliger zijn om in de stad te parkeren.

Voor Nederlanders is P+R Luchtbal een handige mogelijkheid om te parkeren. Deze P+R bestaat uit een overdekte parkeergarage die aan de noordelijke kant van Antwerpen ligt. Daardoor is P+R Luchtbal prima bereikbaar via zowel de A4 en de A16 vanuit Nederland. De tram brengt je binnen twintig minuten tot in het hart van Antwerpen.

Meer over vervoer in Antwerpen?

Op onze pagina vervoer in Antwerpen vind je alles over openbaar vervoer, fietsen en meer vormen van transport in Antwerpen.