Sluiten

Markten in Antwerpen

Antwerpen kent diverse markten. De meeste zijn algemene markten die voor toeristen weinig bijzonders te bieden hebben, hoewel de sfeer op een markt toch altijd net weer anders is dan in Nederland. Wij zetten de toeristische markten op een rijtje voor jou. De algemene warenmarkten die eigenlijk niet interessant zijn voor het gros van de toeristen hebben we buiten beschouwing gelaten. Antwerpen telt nog een kleine twintigtal markten die zich vooral richten op buurtbewoners om er hun wekelijkse versproducten en andere waren te kopen.

markt in Antwerpen

Markten op maandag

Op maandagen zijn er geen bezienswaardige weekmarkten in Antwerpen.

Voor toeristen minder interessant, maar we zullen ze wel noemen:
In het district Deurne wordt van 8 tot 13 uur een weekmarkt gehouden op het Arenaplein.
In het district Hoboken wordt van 8 tot 13 uur een weekmarkt gehouden op de Kioskplaats.

Markten op dinsdag

Voor de dinsdag geldt helaas hetzelfde als voor de maandag. Er worden deze dag geen bezienswaardige weekmarkten in Antwerpen.

Markten op woensdag

Iedere woensdag is er een algemene warenmarkt op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Deze markt begint rond 8:00 uur en is rond 13:00 uur afgelopen.

Markten op donderdag

De donderdag is niet de allerbeste dag voor een marktbezoek in Antwerpen. Voor toeristen wordt er weinig georganiseerd wat de moeite van het bezoeken waard is. Voor locals zijn er op donderdag onder andere kleinere markten bij Luchtbal, op de Dageraadplaats en op Linkeroever.

Markten op vrijdag

De vrijdag is een interessantere dag om in Antwerpen een markt te bezoeken. Iedere vrijdag is er een algemene warenmarkt op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Deze markt begint rond 8:00 uur en is rond 13:00 uur afgelopen.

Vanuit toeristisch perspectief is de wekelijkse Vrijdagmarkt interessanter. Deze markt wordt iedere vrijdag gehouden op een plein dat de naam Vrijdagmarkt draagt. Het is geen normale markt, maar een openbare veiling van meubels en andere spullen die afkomstig zijn uit oude inboedels.

TIP

regel je reis

Stedentrip naar Antwerpen maken? Regel vooraf alvast je accommodatie, de treinreis, entreetickets voor de populairste bezienswaardigheden en activiteiten zoals een fietstocht of stadswandeling. Kijk welke voordelen je kunt halen met een stadspas voor Antwerpen.

Alles wat je moet of kunt regelen voor een citytrip naar Antwerpen, vind je op één pagina ‘regel je reis naar Antwerpen‘ terug.

tickets, tours, hotels en meer in Antwerpen

Markten op zaterdag

Op zaterdagen worden er in het centrum van Antwerpen twee interessante markten gehouden. De eerste is de Exotische Markt. Deze grote markt wordt op zaterdag georganiseerd op de Oudevaartplaats, Theatherplein en omgeving. Dit is op de plek waar op zondag de Vogelenmarkt gehouden wordt. De Exotische Markt stond vroeger bekend als de Vreemdelingenmarkt, maar deze term werd op een gegeven moment maatschappelijk als onacceptabel beschouwd. De Exotische Markt begint rond 8:00 uur in de ochtend en is tegen 16:00 uur ver gedaan.

Liefhebbers van antiek en brocante kunnen op zaterdag van 9 tot 17 uur terecht op de Lijnwaadmarkt. Daar wordt dan een antiekmarkt gehouden, tenzij het een officiële feestdag is in België.

Markten op zondag

Op zondag is in Antwerpen er volop keuze uit interessante markten. De bekendste zondagsmarkt van Antwerpen is de Vogelenmarkt. Nederlanders hebben het vaker over de Vogeltjesmarkt, maar dat is eigenlijk niet de juiste benaming. De Vogelenmarkt start iedere zondag rond 8:00 uur. Aan het begin van de middag beginnen de meeste markthandelaren hun waren weer in te pakken. In de winter is dat rond 13:00 uur en in de zomer rond 14:00 uur.

Op zondag wordt er op het Sint-Jansplein, bij de ingang van de voetgangerstunnel onder de Schelde, een antiekmarkt gehouden. Als alle kraampjes bezet zijn, dan kun je tussen 9:00 en 17:00 uur snuffelen tussen antiquiteiten, brocante en snuisterijen.

Iedere derde zondag van de maand wordt op het De Coninckplein het Strip- en Boekenplein georganiseerd. Dit is het moment om tweedehands boeken en strips te kopen in Antwerpen. Je kunt er ook andere spullen zoals vinylplaten en kleurrijke affiches op de kop tikken. Het Strip- en Boekenplein vindt plaats van maart tot en met oktober. Deze markt duurt van 10:00 tot 17:00 uur.

Van mei tot en met september wordt er iedere laatste zondag van de maand de kunst- en schilderbeurs Lambermontmartre georganiseerd. Deze gezellige kunstzinnige markt wordt gehouden op de Leopold de Waelplaats en duurt van 12 tot 17 uur.

markt in Antwerpen

Feestdagen

Tijdens de volgende feestdagen gaan de markten in Antwerpen normaal gesproken niet door (met uitzondering van de Vogelenmarkt):

Vaste data:
1 januari (Nieuwjaarsdag)
1 mei (Dag van de Arbeid)
21 juli (Nationale Feestdag)
15 augustus (Maria Hemelvaart)
1 november (Allerheiligen)
11 november (Wapenstilstand W.O. 1)
25 december (Kerstmis)

Variabele data:
Pasen (1e Paasdag én Paasmaandag)
Hemelvaartsdag
Pinksteren (1e Pinksterdag én Pinkstermaandag)