Sluiten

De Vogelenmarkt

Vogelenmarkt

De Vogelenmarkt is ontstaan in de 16e eeuw op de Meir en is van oorsprong een markt waar men pluimvee, kleinvee en wildbraad kochten. In 1912 is de markt verplaatst naar de Oude Vaartplaats, waar de markt verder uitgebreid werd met de handel in kleding, schoenen, voedsel en antiek. In de loop van de jaren is de markt ook wat betreft omvang gegroeid en is de markt uitgebreid tot omliggende pleinen en straten.

Nederlanders die het over de Vogeltjesmarkt hebben in plaats van de Vogelenmarkt vormen een groot deel van de bezoekers van deze markt. Voor veel Randstedelingen is de Vogeltjesmarkt zelfs de allereerste ervaring met Antwerpen geweest.

TIP

dit moet je weten over de Vogelenmarkt

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een duidelijk en beknopt artikel geschreven over de Vogelenmarkt. Zij beschrijven de 5 dingen die je moet weten over de Vogelenmarkt en als je de Vogelenmarkt wilt bezoeken. Duidelijk en handig, en vooral een must voor iedereen die naar deze beroemde zondagsmarkt in Antwerpen wil gaan.

5 feiten over de Antwerpse Vogelenmarkt

Vogeltjes en andere dieren

Van de oorspronkelijke handelswaar van de Vogelenmarkt is niet veel meer terug te vinden. Kraampjes met vogels en pluimvee zijn teruggedrongen tot nog maar slechts een klein deel van de markt. Dierenliefhebbers vinden dit eigenlijk nog te veel als ze zien hoe kippen samengepakt in kleine kooien zitten.

Tot het begin van deze eeuw werden er op de Vogelenmarkt ook redelijk veel hondjes en poesjes verkocht. De blikken van de kleine puppies waren vaak al voldoende voor een impulsieve aanschaf van een huisdier. Niet voor niets is er inmiddels een verbod op de handel in honden en katten op de markt. Creatieve handelaren zijn uitgeweken naar winkels op de Oude Vaartplaats die toevallig ook tijdens de Vogelenmarkt geopend zijn. Op die manier blijft de handel in deze huisdieren rondom de markt gewoon bestaan.

Wat is er nog meer te zien?

Wat is er nog meer te zien?

De rest van de markt biedt weinig meer dan een gemiddelde markt in Nederland. Marktkooplui bieden de laatste handige huishoudsnufjes, goedkope kleding, speelgoed, eten, drinken en andere waren aan. Op de Tabakvest worden vooral tweedehands goederen en “antiek” aangeboden.

De omvang van de markt, de sfeer door de omliggende terrasjes en het goed gekozen tijdstip (de zondagochtend) zijn naast de jarenlange reputatie de belangrijkste succesfactoren.

TIP

regel je reis

Stedentrip naar Antwerpen maken? Regel vooraf alvast je accommodatie, de treinreis, entreetickets voor de populairste bezienswaardigheden en activiteiten zoals een fietstocht of stadswandeling. Kijk welke voordelen je kunt halen met een stadspas voor Antwerpen.

Alles wat je moet of kunt regelen voor een citytrip naar Antwerpen, vind je op één pagina ‘regel je reis naar Antwerpen‘ terug.

tickets, tours, hotels en meer in Antwerpen

Praktische informatie

Waar?

Op de Oude Vaartplaats, het Theaterplein, het Arsenaalplein, de Graanmarkt, het Blauwtorenplein en de Tabakvest.

Wanneer?

Iedere zondag van 8 tot 13 uur (in de zomer tot 14 uur). De Vogelenmarkt gaat op feestdagen ook gewoon door.

Wat kost het?

De entree tot de Vogelenmarkt is helemaal gratis. Wat je er koopt kost je natuurlijk wel geld.

Waar kan ik parkeren?

Parkeren doe je in een parkeergarage. In de straten rondom de Vogelenmarkt mag je sinds 1 augustus 2023 als bezoeker niet meer parkeren. In het gehele historische centrum is parkeren 7 dagen in de week en 24 uur per dag voorbehouden aan bewoners. Wil je toch op straat parkeren? Dan zul je de auto zuidelijker moeten parkeren of ten oosten van de Leien. Daar mag je op zondag gratis op straat parkeren.

Wil je het jezelf niet al te moeilijk maken? Gebruik dan een van de parkeergarages in de buurt of parkeer je auto op een P+R aan de rand van de stad.

Meer info?

Kijk op www.vogeltjesmarktantwerpen.nl

vogels op de Vogelenmarkt