Sluiten

Solden

De solden is de officiële koopjesperiode waarin kleinhandelaren van modegebonden artikelen (kleding, schoenen en lederwaren) producten vanwege de seizoensvernieuwing tegen een verminderde prijs mogen aanbieden.

Omdat deze winkels alleen tijdens deze 2 maanden hun collecties in de aanbieding mogen doen is het tijdens de solden vaak erg druk in de winkels. Veel vrouwen nemen aan het begin van een koopjesperiode een dag vrij om de beste koopjes eruit te kunnen vissen.

Wettelijke bepalingen

De wetgeving op het gebied van uitverkoop is streng in België. Naast vaste data waarop solden plaats mag vinden is er ook een sperperiode van een maand voor de werkelijke solden van start gaat. Tijdens deze sperperiodes is er een verbod op het aankondigen of suggereren van prijsverminderingen. Deze sperperiodes zijn bedoeld om de consument de kans te geven te controleren dat de prijs werkelijk naar beneden is gegaan tijdens de solden.

Het lijkt allemaal vrij streng, maar dergelijke wetten hebben zeker voordelen. Zo weten consumenten waar ze aan toe zijn en wordt er voorkomen dat de leuke broek die je eind mei koopt een week later ineens met flinke korting in de winkel ligt. Ook wordt er niet zoals in Nederland de schijn gewekt alsof er continu uitverkoop is.

Wanneer is het solden?

Er zijn 2 koopjesperiodes in Antwerpen:

De wintersolden duurt van 3 januari tot en met 31 januari.
De zomersolden duurt van 1 juli tot en met 31 juli.

Winkels mogen de solden een dag vroeger laten starten (op 2 januari of 30 juni) als de wettelijke aanvangsdag (3 januari of 1 juli) op een zondag valt.

Geen uitverkoop

Solden moet je niet verwarren met uitverkoop. Ook een uitverkoop is in België aan strenge regels gebonden en een uitverkoop of een verkoop onder een gelijkaardige benaming is slechts toegelaten als een bepaalde omstandigheid de versnelde afzet van een voorraad of van een assortiment van producten noodzakelijk maakt. Dit is bijvoorbeeld zo bij het stopzetten van de activiteiten, de sluiting van een verkooppunt, herstelwerkzaamheden die meer dan twintig werkdagen duren, het overlijden van de eigenaar, overmacht waardoor normale verkoop niet meer mogelijk is of schade aan de handelswaren.

Een uitverkoop mag niet langer dan 5 maanden duren en moet minimaal 10 werkdagen voor de start gemeld worden bij de FOD Economie middels een aangetekende brief.

TIP

regel je reis

Stedentrip naar Antwerpen maken? Regel vooraf alvast je accommodatie, de treinreis, entreetickets voor de populairste bezienswaardigheden en activiteiten zoals een fietstocht of stadswandeling. Kijk welke voordelen je kunt halen met een stadspas voor Antwerpen.

Alles wat je moet of kunt regelen voor een citytrip naar Antwerpen, vind je op één pagina ‘regel je reis naar Antwerpen‘ terug.

tickets, tours, hotels en meer in Antwerpen