Sluiten

Chocolatiers in Antwerpen

De geschiedenis van chocolade in België start in de zestiende eeuw. Toen begonnen de ontdekkingsreizigers cacaobonen vanuit Zuid-Amerika mee te nemen naar het Europese continent. Via Spanje en Frankrijk kwam het fenomeen chocolade in België terecht. Al snel ontstond er in steden zoals Brussel, Brugge en Antwerpen een chocoladecultuur. In Antwerpen waren een aantal chocolatiers actief die de vaardigheid van het chocolade maken naar een hoger niveau tilden. Belgische chocolade werd al snel tot de beste chocolade ter wereld beschouwd.

De industriële revolutie die in negentiende eeuw plaatsvond, zorgde ervoor dat chocolade op grotere schaal gemaakt kon worden. Naast de ambachtelijke chocolatiers verrees er onder andere in Antwerpen grootschalige chocoladeproductie. De uitvinding van de praline begin twintigste eeuw was een volgende belangrijke stap voor de chocolatiers. Halverwege de vorige eeuw telde Antwerpen meer dan een dertigtal chocolatiers. Dat aantal is inmiddels teruggelopen, maar nog steeds huisvest Antwerpen een aantal chocolatiers die het maken van chocolade en chocoladeproducten tot een kunst verheven hebben.

We kunnen het onszelf goed voorstellen dat je tijdens een bezoek in Antwerpen graag een bezoek wilt brengen aan de betere chocolatiers, om kennis te kunnen maken met hun hoogwaardige en uiterst smaakvolle creaties. Hieronder vind je een aantal van de beste chocolatiers die in Antwerpen chocolade maken of verkopen.

Neuhaus

Neuhaus

De Brusselse chocolatier Jean Neuhaus Jr. was de bedenker van de praline, in het jaar 1912. In Nederland noemen dit een bonbon, maar feitelijk hoeft een bonbon geen chocolade te bevatten. Het kenmerk van een praline is dat het een door chocolade omhulde bonbon is. Neuhaus is uitgegroeid tot een grote Belgische producent die met meer dan vijftienhonderd verkooppunten actief is in meer dan vijftig landen. Natuurlijk ontbreekt Neuhaus ook niet in een chocolademinnende stad als Antwerpen.

Eerlijk is eerlijk: de pralines van Neuhaus worden niet in Antwerpen, maar in Vlezenbeek (bij Brussel) gemaakt. Neuhaus is dus geen Antwerpse chocolatier. Vanwege de achtergrond en geschiedenis vinden wij dat Neuhaus wel vermeld dient te worden op deze pagina. Ga zeker een kijkje nemen en verlaat de winkel niet zonder een doosje pralines.

Neuhaus
Korte Gasthuisstraat 1
Antwerpen
Open: maandag t/m zaterdag van 10 – 18 uur (zaterdag tot 18:30 uur)
Iedere 1e zondag van de maand koopzondag (open van 11 tot 18 uur)

bekijk op Google Maps

Sjokolat

Sjokolat

Chocoladeliefhebbers opgelet! Met Sjokolat is er begin 2015 een nieuwe chocolatier in Antwerpen bijgekomen die je moet bezoeken. In de moderne winkel worden heerlijke chocolade, pralines en truffels aangeboden. De chocoladeproducten van Sjokolat bestaat uit eigen producten waarbij men het niet schuwt om opmerkelijke smaken toe te voegen aan de chocolade.

Wie de winkel binnenstapt die zal moeite hebben om te moeten kiezen. De producten in de strak vormgegeven zaak liggen er appetijtelijk bij en doen je verleiden om vooral zoveel mogelijk te kopen. De bonbons zien er heerlijk uit en smaken dito. Ga maar eens wat opvallende smaken uitproberen, dan ervaar je het zelf. Je kunt bij Sjokolat onder andere genieten van pralines met speculoos, lavendel, geranium, klaproos, gekonfijte chili, honing-Ricard en de lokale drank Elixer-d’Anvers.

Bij Sjokolat wordt er gebruikgemaakt van hoogwaardige grondstoffen. Dit proef je terug in de producten. Voor zover wij hebben kunnen beoordelen lijkt het alsof er wat minder suiker gebruikt wordt in de chocolade, waardoor de pure smaken beter naar boven komen.

Sjokolat
Hoogstraat 33
Antwerpen
website

bekijk op Google Maps