Sluiten

Diamanten en goud

Van oudsher is Antwerpen de belangrijkste stad voor de handel in diamanten. Grote hoeveelheden ruwe en geslepen diamanten worden hier verhandeld, ongeveer 8 van de 10 diamanten ter wereld passeren minimaal eens in hun bestaan de stad Antwerpen. De diamantenhandel is goed voor een jaaromzet van ongeveer 23 miljard euro.

Veel handelaren in Antwerpen zijn van joodse afkomst, die veelal in de straten achter het Centraal Station wonen. Vanwege de aanwezigheid van de vele orthodoxe joden heet deze buurt de Diamantwijk. De winkels die veel Nederlanders de Jodenbuurt noemen liggen op een enkele uitzondering na niet in deze straten, maar vooral in de Pelikaanstraat (zie kaart) en tegenwoordig in een speciale galerij aan de zuidwestzijde van het Centraal Station. Hier is het een en al goud wat hier blinkt.

diamanten en goud

Afdingen

In de Joodse winkels is het een kwestie van afdingen. Prijzen staan er zelden op de sieraden en als men om de prijs vraagt gaat de verkoper of verkoopster meestal druk in de weer met een rekenmachine waarop men de vraagprijs toont. Houd er rekening mee dat dit echt een vraagprijs is en dat afdingen de normaalste zaak van de wereld is hier. Als je dit spel juist speelt en bij de goede winkels dan heb je grote kans dat je een nette prijs betaald hebt.

Een goed aangeschreven juwelier is Louis Reichman aan de Vestingstraat 20. Wie interesse heeft in luxere en duurdere juwelen kan hier goed terecht.

Openingstijden

De meeste juweliers zijn vanwege de Joodse afkomst gesloten op zaterdag (sjabbat is de Joodse rustdag) en geopend op zondag. Handelaren met andere religies zijn vaak op zaterdag wel geopend en kennen een andere rustdag.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.