Sluiten

Culinair festival 'Antwerpen Proeft'

Liefhebbers van lekker eten en drinken die weten al eeuwenlang dat ze daarvoor in Antwerpen prima terecht kunnen. Eenmaal per jaar biedt Antwerpen echter iets extra’s: het culinair buitenfestival Antwerpen Proeft. Sinds 2014 is het niet meer volledig buiten, maar staan de vele kraampjes van toprestaurants uit Antwerpen en omgeving opgesteld in de overdekte Waagnatie. Na zeven edities in de buitenlucht is het evenement verhuisd van Antwerpen Zuid naar het noorden van Antwerpen. Hierdoor is men niet meer dan de weergoden afhankelijk.

Bij slecht weer kan men binnen beschut genieten van de heerlijke hapjes en drankjes en indien het wel goed weer is dan kun je heerlijk buiten zitten aan de Schelde. Met de Waagnatie heeft de organisatie daardoor een zeer goed alternatief gevonden voor de Gedempte Zuiderdokken, waar het festival voorheen gehouden werd. Antwerpen Proeft kan hierdoor niet meer in het water vallen, zoals tijdens de 2013-editie gebeurde.

Wat is 'Antwerpen Proeft'?

Antwerpen Proeft

Antwerpen Proeft is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het beste wat Antwerpen en een aantal omliggende plaatsen te bieden heeft. Een kleine dertig restaurants laten kleine versies van hun signature dishes proeven.

Tussen de restaurants zitten een aantal bekroonde restaurants die bijvoorbeeld met Michelin-sterren of Koksmutsen (Gault&Millau) gewaardeerd zijn. Het leuke aan Antwerpen Proeft is dat je op redelijk betaalbare wijze kennis kunt maken met culinaire creaties van de topchefs. Er is voor ieder wat wils: vis, schaaldieren, vlees, vegetarisch… de koks maken met uiteenlopende ingrediënten mooie bordjes en schaaltjes. Het aanbod is niet beperkt tot de Vlaamse of Franse keuken. Er zijn ieder jaar ook een aantal exotische keukens te vinden op Antwerpen Proeft.

Antwerpen Proeft gaat niet alleen om eten. Ook wat betreft drank is er een grote variatie te vinden op het festival. De bars bieden een ruim assortiment aan alcoholische en niet-alcoholische dranken. Natuurlijk kun je ook van verschillende Belgische bieren genieten. Voor wijnliefhebbers zijn er verschillende stands met wijnen. Ook hier geldt dat er voor elk wat wils is, want er is een breed pallet aan wijnsoorten en wijnlanden vertegenwoordigd.

Op het terrein staat een theater waar allerlei evenementen en demonstraties verzorgd worden zoals kookdemo’s, workshops (vooral die met chocolade zijn populair), proeverijen en culinaire wedstrijden.

Praktische informatie

Waar?
In de Waagnatie. Het adres is Rijnkaai 150 in Antwerpen.

Wanneer?
Antwerpen Proeft wordt eenmaal per jaar gehouden en duurt enkele dagen. Meestal wordt hier het weekeinde van Hemelvaart daarvoor gebruikt.

Wat kost het?
Omdat de locatie betaald moet worden, wordt er sinds de 2014-editie entreegeld gevraagd. Daarnaast dien je je gerechtjes en drankjes te betalen. Dit doe je door middel van consumptiebonnen die op verschillende plekken op het terrein verkocht worden. Als je Antwerpen Proeft bezoekt en in ruime mate gerechten en drankjes uitprobeert dan ben je ongeveer net zoveel kwijt als wanneer je een etentje hebt in een doorsnee restaurant. In dit geval maak je echter kennis met gerechten die veelal een treetje hoger liggen wat betreft niveau. Wie een drie- tot viertal gerechtjes uitprobeert met twee drankjes erbij die zal uitkomen op ongeveer 35-45 euro per persoon (exclusief entreegeld). Wij vinden de kosten zeker in verhouding staan tot het culinair genot dat Antwerpen Proeft levert!

Waar kan ik parkeren?
Betaald parkeren kan in de directe omgeving, bijvoorbeeld op het parkeerterrein aan Rijnkaai, iets ten noorden van de Waagnatie.

Meer info?
Kijk op proeft.be

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.

Antwerpen Proeft