Sluiten

Centraal Station van Antwerpen

Eén van de mooiste gebouwen van Antwerpen is het Centraal Station, ook wel Midden-Statie, Spoorwegkathedraal of gewoonweg Antwerpen-Centraal genoemd. Het huidige station is het derde station dat op deze plek gebouwd is en werd op 11 augustus 1905 in gebruik genomen.

Tot 23 maart 2007 was het een kopstation: treinen die aankwamen moesten na aankomst in tegengestelde richting weer vertrekken. De tussen 1998 en 2006 aangelegde noord-zuidverbinding maken het voor treinen mogelijk om door het station te rijden zonder om te hoeven keren. Vooral voor de hogesnelheidslijn die nu door Antwerpen rijdt was dit een belangrijk punt.

station Antwerpen Centraal

Na de verbouwing telt het station 14 perrons verdeeld over 3 niveaus. Naast meer en langere perrons is ook het aanbod van winkels en horecagelegenheden flink toegenomen. In de huidige situatie is het nadrukkelijk in de binnenstad aanwezige stationsgebouw helemaal voorbereid op de toekomst.

Schoonheid

Centraal Station

Ondanks de moderniseringen aan het gebouw heeft het Centraal Station haar schoonheid weten te bewaren. Velen vinden dat het gebouw na de verbouwing zelfs beter tot zijn recht komt, omdat vanuit bepaalde ooghoeken de specifieke kenmerken van het gebouw beter tot hun recht komen.

Voor wie van mooie gebouwen houdt of zoveel mogelijk van Antwerpen wil zien mag een bezoek aan dit historische gebouw niet ontbreken. Ook onder fotografen, tekenaars en schilders is Antwerpen Centraal een populair object.

Praktische informatie

Waar?
Koningin Astridplein 27

Openingstijden
De loketten zijn geopend van 06:00 tot 22:00 uur

Fotograferen
Het is over het algemeen geen probleem om te fotograferen in en rond het Centraal Station van Antwerpen. Voor fotoreportages (denk aan huwelijksfoto’s) en professionele fotografie is het aan te raden om vooraf toestemming te vragen.

Parkeren?
Er kan geparkeerd worden in diverse nabijgelegen parkeergarages.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.

Centraal Station