Sluiten

Stadhuis

Het Stadhuis van Antwerpen is één van de meest in het oog springende gebouwen in het historisch centrum van Antwerpen. Het renaissancegebouw stamt uit de zestiende eeuw. Het is gebouwd tussen 1561 en 1564. De architect die verantwoordelijk is voor het uiterlijk is Cornelis Floris de Vriendt. Hij heeft een bouwwerk weggezet waar duidelijke Italiaanse invloeden in te herkennen zijn.

Het centrale deel, waar het belfort zich bevindt, heeft meer barokinvloeden. In deze middensectie zie je verschillende wapenschilden terug: die wapenschil van de Spaanse koning Filips II, het wapenschild van de hertog van Brabant en het wapenschild van de Markgraaf van Antwerpen.

De drie beelden in de gevel zijn afbeeldingen van Maria, Vrouwe Justitia en Vrouwe Prudentia. Aan de voorzijde van het stadhuis zie je verder veel vlaggen hangen. Deze vlaggen symboliseren de landen waar Antwerpen altijd handel mee dreef.

Stadhuis

Het stadhuis is een vervanging geweest voor het voormalige stadhuis dat aan de Suikerrui stond. Door de flinke bevolkingstoename in Antwerpen en de toenemende hoeveelheid werk voor de burgemeester en de schepenen was er behoefte aan meer ruimte. Vanwege kostentechnische overwegingen is het nieuwe stadhuis op de Grote Markt gekomen. De grond was immers al in het bezit van de gemeente Antwerpen, die hierdoor goedkoper een nieuw stadhuis kon bouwen.

Het stadhuis is in 1565 als dusdanig in gebruik genomen. Al snel kreeg het stadhuis met rampspoed te maken. In 1576 vond de Spaanse Furie plaats. Muitende Spaanse soldaten plunderden het stadhuis en staken het in brand.

stadhuis van Antwerpen
stadhuis van Antwerpen

Grootscheepse renovatie

In 2015 vierde Antwerpen het 450-jarig bestaan van het stadhuis. Dat is begonnen met een groots feest dat plaatsgevonden heeft op 27 februari 2015. Er werd een vrij toegankelijke tijdelijke tentoonstelling ingericht in het stadhuis en je kreeg de unieke kans om deel te nemen aan rondleidingen die op een aantal dagen georganiseerd werden.

Een rondleiding duurde twee uur en liet je alle ins en outs van het stadhuis kennen. Tijdens de tocht kon je een aantal zalen bezoeken waar je anders niet kunt komen, zoals de Trouwzaal, de Raadszaal, de Leyszaal en de Kleine Leyszaal. Tot slot mocht je het balkon van het stadhuis betreden dat een prachtig uitzicht geeft op de omliggende panden, de grote Markt en de Onze Lieve Vrouwekathedraal.

De restauratie heeft bijna vier jaar geduurd. Ze zijn zijn 2018 aan dit project begonnen en halverwege 2022 is de miljoenen euro’s kostende restauratie afgerond. Dit werd op 18 juni 2022 afgerond met een enorm volksfeest.

 

Het stadhuis bezoeken

Het stadhuis bezoeken

Sinds 20 juni 2022 is de benedenverdieping van het Antwerpse stadhuis weer toegankelijk voor het publiek. Hiermee is het stadhuis na vele jaren eindelijk weer een huis van de stad en van zijn inwoners. Wil je de eerste verdieping (het ‘Schoon Verdiep’) en de daarbij behorende ruimtes bezoeken? Dat kan in de vorm van een rondleiding met gids. De rondleidingen voor individuele bezoekers worden standaard in het Nederlands gehouden. Reserveren is een must en het aantal plaatsen is beperkt.

Praktische informatie

Waar?
Aan de Grote Markt

Bereikbaarheid
Het stadhuis ligt in een autovrij deel van de Antwerpse binnenstad. Je kunt met de auto of het openbaar vervoer tot op enkele honderden meters van het stadhuis komen. Met de fiets kun je tot aan het stadhuis fietsen. Vlak bij het stadhuis is een Velo-station voor de Velo-fietsen.

Parkeren?
Er kan betaald geparkeerd worden in de nabijgelegen straten en in parkings.
De dichtst bij gelegen parking is Grote Markt.

Rondleidingen
Meer info over de rondleidingen met gids door het stadhuis lees je hier.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.

Het stadhuis van buiten, na de renovatie en tijdens het blauwe uurtje.