Sluiten

ZOO Antwerpen

Al sinds het jaar 1843 kun je de dierentuin in het hart van Antwerpen bezoeken. Daarmee is ZOO Antwerpen de oudste dierentuin van België en mag het zichzelf tot de oudste dierentuinen ter wereld rekenen. De dierentuin begon redelijk kleinschalig. In de startfase kon je behalve wat opgezette dieren alleen maat geiten en paarden in levenden lijve bewonderen in de dierentuin. Vier jaar later arriveerde de eerste exotische gast: een chimpansee. Daarna groeide het aantal gasten gestaag, net als de bezoekersaantallen van de Antwerpse dierentuin.

In de loop der jaren nam de oppervlakte van de dierentuin toe en werden er geregeld onderdelen toegevoegd aan het park. Zo werd in 1911 werd het Aquarium geopend, die nu naar meerdere renovaties nog steeds het thuis vormt voor talloze vissoorten en andere onderwaterdieren. Het in 1997 geopende Vriesland is het verblijf voor verschillende soorten pinguïns. Moerasbiotoop Hippotopia huisvest onder andere nijlpaarden en Maleise tapirs.

ZOO Antwerpen

Bezoekersaantallen

De populariteit van ZOO Antwerpen wordt vooral zichtbaar als je de bezoekersaantallen van deze Antwerpse dierentuin bekijkt. Aan het begin van de twintigste eeuw passeerden ongeveer 100.000 mensen per jaar de entreepoort van de dierentuin. Aan het begin van de 21e eeuw lag het aantal bezoekers tegen het miljoen aan. In 2009 lag dat aantal boven de 1,3 miljoen. Dat was een topjaar voor ZOO Antwerpen.

Concurrentie van een dierentuin Pairi Daiza zorgde voor een tijdelijke daling in het aantal betalende bezoekers aan ZOO Antwerpen. In het laatste pre-coronajaar 2019 was het aantal bezoekers alweer opgelopen naar 1,175 miljoen bezoekers. In 2022 ontving ZOO Antwerpen ongeveer 900.000 bezoekers.

Voor jong en oud

Een dierentuin bezoeken is iets wat door jong en oud leuk gevonden wordt. Het bekijken van dieren en hun gedrag maakt emoties los bij mensen, waardoor je samen kunt genieten van de schoonheid van de dierenwereld en het pure gedrag van de dieren. Een dierentuinbezoek is laagdrempelig: je hoeft geen bijzondere vaardigheden of een goede conditie te hebben om de dierentuin van Antwerpen te bezoeken.

Zoo Antwerpen

Gratis rolstoelen

Ben je minder mobiel en heb je een rolstoel nodig voor je bezoek aan ZOO Antwerpen? In ZOO Antwerpen staan moderne rolstoelen voor je klaar. Even reserveren op voorhand is aan te raden. Personen met een beperking krijgen overigens korting op de entreetickets voor ZOO Antwerpen. Deze entreekaartjes zijn alleen ter plaatse te koop, omdat de medewerkers van ZOO Antwerpen ter plaatse moeten beoordelen of er sprake is van een beperking. Dat kan door middel van een European Disability Card.

Praktische informatie

Adres

Koningin Astridplein 20-26
2018 Antwerpen

Openingsdagen en tijden

ZOO Antwerpen is alle dagen van het jaar geopend, dus ook tijdens feestdagen zoals Kerstmis, Pasen, Oud en Nieuw en Pinksteren. De openingstijden zijn van 10:00 tot 17:00 uur. Heb je een abonnement van ZOO Antwerpen? Dan mag je een uurtje eerder naar binnen.

Bereikbaarheid

De entree van ZOO Antwerpen ligt direct naast het Centraal Station van Antwerpen. De trein is daarom een ideaal vervoermiddel om naar de dierentuin van Antwerpen te reizen. Kom je liever met de auto? Parkeer je auto dan in een van de parking in de buurt van de dierentuin of zet je auto op een P+R parking aan de rand van de stad, waarna je met de tram naar de ZOO Antwerpen kunt reizen.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.

ZOO Antwerpen