Sluiten

Het klimaat van Antwerpen

Antwerpen kent net als Nederland van een gematigd zeeklimaat met zachte winters en milde zomers. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger is dit een Cfb-klimaat. Dit klimaat is vrij gebruikelijk in het noordwestelijke deel van Europa. De invloed van de Noordzee en de Atlantische Oceaan op het weer in Antwerpen is op verschillende manieren merkbaar. Zo is de kans op extreem weer beperkter en kunnen er met name in het najaar en de winter gemakkelijk depressies aangevoerd worden.

Vanwege de vele bebouwing in de stad dalen de temperaturen ’s avonds langzamer dan buiten de stad.

Antwerpen in de winter

Tijdens de wintermaanden daalt de temperatuur regelmatig onder het vriespunt. Op gemiddeld zo’n 40 tot 60 dagen per jaar ligt de minimumtemperatuur onder de 0 graden Celsius. Het aantal dagen dat de temperatuur tijdens het gehele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt ligt zelden boven de 10 dagen per jaar.

Sneeuw valt er tijdens de periode november tot en met maart geregeld, maar meestal is deze winterse neerslag dezelfde dag weer verdwenen. Langere periodes met een wit straatbeeld zijn in Antwerpen zeldzaam geworden. Als je een wintervakantie in Antwerpen viert, dan zul je eerder met regen dan met sneeuw te maken krijgen.

Antwerpen in het voorjaar

Tijdens de lentemaanden (maart t/m mei) kunnen er grote schommelingen in de temperatuur plaatsvinden. Een verschil van soms wel twintig graden tussen de minimum- en maximumtemperatuur binnen één etmaal komen voor tijdens de lente. Het voorjaar is de periode dat de natuur in Antwerpen weer tot leven komt. Bloesem laat zich zien en de bomen krijgen blad. Regelmatig zorgt lenteachtig weer voor prima omstandigheden om ‘op terras te gaan’.

Antwerpen in de zomer

De zomermaanden zijn meestal aangenaam warm met gemiddelde dagtemperaturen tussen de 20 en 25 graden. Per jaar kent Antwerpen ongeveer 30 tot 40 zomerse dagen (met maximum temperaturen van 25 graden of hoger). In extreem warme zomers kan dit aantal oplopen tot boven de 50 dagen. Het aantal dagen dat de temperatuur tot tropische waardes van 30 graden of hoger oploopt, is gemiddeld zo’n 6 tot 10 dagen per jaar. De laatste jaren zorgt klimaatverandering ervoor dat tropisch weer frequenter voorkomt.

Bij de aangename temperaturen hoort helaas ook regen. Gemiddeld valt op zo’n 10 tot 12 dagen per maand regen tijdens de zomermaanden, dat kan in de vorm van heftige, maar korte onweersbuien gebeuren.

Antwerpen in het najaar

Het najaar is net zo grillig als het voorjaar. Soms dat de temperatuur in november nog boven de 20 graden uitkomen, maar milde vorst (lager dan -5 graden Celsius) is ook al mogelijk. Tijdens de herfstmaanden hebben sommige dagen een zeer guur karakter met veel wind en/of langdurige neerslag.

In de loop van september beginnen de bomen hun blad te verliezen, maar is het vaak nog aangenaam op de terrassen die je op tal van plekken in de stad ziet. Pas in november is het grootste deel van het blad gevallen.

Klimaatstatistieken Antwerpen

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 6 7 11 14 18 21 23 23 20 15 10 7
Gemiddeld min. (°C) 0 1 3 5 9 12 14 13 11 7 4 2
Uren zon per dag 2 3 4 5 7 7 7 7 5 4 2 2
Neerslag (mm) 66 53 62 46 65 68 75 74 69 72 62 71

Meer over Antwerpen

Op onze Antwerpen informatie pagina lees je meer handige info over Antwerpen.