Sluiten

Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

De trein is een snelle en comfortabele manier om naar Antwerpen te reizen. Vanuit Nederland kun je naar Antwerpen Centraal of een van de andere stations reizen. Het grote voordeel van reizen per trein is dat je geen parkeerplek hoeft te zoeken in Antwerpen en daar niet voor hoeft te betalen (kost al snel zo’n 18 tot 25 euro per dag). Daarnaast is het op de snelwegen richting en rondom Antwerpen vaak zo druk dat het eigenlijk ook veel comfortabeler is om met de trein naar Antwerpen te reizen.

Naar welk station in Antwerpen?

Stel dat je met de trein naar Antwerpen wilt reizen, naar welk treinstation kun je dan het beste reizen?

Voor toeristen zijn er 5 stations het handigste om naartoe te reizen:

Antwerpen Centraal

Station Antwerpen Centraal is het hoofdstation van Antwerpen. Dit station ligt midden in het centrum en is voor de meeste toeristen de beste eindhalte. Van hieruit loop je binnen een kwartier naar alle belangrijke winkelstraten, het gros van de hotels, het historisch centrum, de dierentuin en veel musea. Voor wie niet wil lopen vertrekken vanaf het Centraal Station bussen, trams en metro’s naar een hoop plekken in de stad. Ook kun je van hieruit goed per openbaar vervoer naar het Sportpaleis reizen.

Antwerpen-Schijnpoort

Treinstation Antwerpen-Schijnpoort is een kleiner station dat op enkele minuten lopen van het Sportpaleis en diverse leuke restaurants ligt. Mogelijk dat je vanuit Nederland over moet stappen om dit station te bereiken. Dit treinstation is handig voor als je een concert of evenement bij wilt wonen in het Sportpaleis Antwerpen of de Lotto Arena.

Antwerpen-Luchtbal

Treinstation Antwerpen-Luchtbal is een klein station in Antwerpen Noord. Reizen naar dit station kan handig kan zijn om megabioscoop Kinepolis te bereiken. Kinepolis ligt op ongeveer 1 kilometer (12-15 minuten lopen).

Antwerpen Berchem

Station Antwerpen Berchem is na het centraal station het op één na drukste station van Antwerpen. Dit is een belangrijk overstapstation om naar andere plaatsen in België te reizen en tevens de dichtstbijgelegen station van de mooie wijk Zurenborg. Mocht je in dit deel van Antwerpen een hotel geboekt hebben dan kan het handig zijn om op Antwerpen Berchem uit te stappen.

Antwerpen-Zuid

Treinstation Antwerpen-Zuid ligt ten zuidwesten van het centrum en ligt op redelijke loopafstand van Antwerpen Expo (op zo’n 900 meter) en op zo’n anderhalve kilometer van ’t Zuid. Wie een beurs in Antwerpen Expo bij moet wonen die kan dit station gebruiken.

TIP

regel je treinkaartjes vooraf

Het is aangeraden om voor treinreizen naar Antwerpen je treinkaartjes vooraf te regelen. Daarmee voorkom je dat je een trein mist omdat je nog bij de ticketautomaat op het station loopt te hannesen of dat er geen plek meer is. Steeds vaker geldt er een beperkt aantal treinkaartjes per treinrit naar Antwerpen. Het kopen van treintickets voor Antwerpen kan simpelweg online. Via de website www.nsinternational.nl kun je jouw treinkaartjes zoeken en online aanschaffen.

koop treintickets naar Antwerpen

Goedkoop met de trein naar Antwerpen

Goedkoop met de trein naar Antwerpen

Een goedkope manier om naar Antwerpen te reizen is via station Essen, net over de grens bij Roosendaal. Hier kun je de auto gratis parkeren en de kaartjes kosten een stuk goedkoper dan vanuit Nederland, zeker als je in het weekeinde of met jonge kinderen reist.

Er zijn redelijk wat Roosendalers die deze truc kennen, het is daarom vaak erg druk met parkeren bij het station. Let wel op dat je de auto op een juiste manier parkeert, want rondom het station zijn er ook een paar beperkingen en verboden omtrent het parkeren.

De snelste manier

Sinds enkele jaren kun je met de Eurostar (voorheen Thalys geheten) over de HSL langs Breda naar Antwerpen reizen. Met snelheden die ruim boven die van de ouderwetse intercity treinen ligt, sta je in een half uur vanaf Rotterdam Centraal op station Antwerpen Centraal. Vanaf enkele tientjes per persoon voor een enkele reis kun je vanuit Amsterdam over de hoge snelheids lijn naar Antwerpen treinen.

De kortst mogelijke reistijden:

Amsterdam – Antwerpen in 1:15 uur
Schiphol – Antwerpen in 0:56 uur
Rotterdam – Antwerpen in 0:32 uur

De volledige dienstregeling vind je hier.

Reizigers uit Breda moeten ook per intercity naar Antwerpen, want hoewel de Eurostar langs Breda komt, wordt er niet gestopt op het station van Breda.

TIP

dit moet je weten over treinreizen naar Antwerpen

Er valt veel te vertellen over treinreizen naar Antwerpen. Maar welke informatie is essentieel? De website 5dingendiejemoetweten.nl publiceert beknopte heldere informatie over tal van onderwerpen. Zo hebben ze ook de 5 dingen die je moet weten over treinreizen naar Antwerpen voor je op een rijtje gezet.

5 dingen die je moet weten over treinreizen naar Roosendaal