Sluiten

Koopzondagen in Antwerpen

Tot september 2014 waren de meeste winkels in Antwerpen meestal gesloten op zondag, met uitzondering van een paar koopzondagen. Dit had allemaal te maken met de wettelijke bepalingen in België, waardoor het aantal zondagen dat winkels geopend mogen zijn zeer beperkt is. Uiteindelijk is de binnenstad van Antwerpen officieel erkend als toeristisch centrum, waardoor de beperking is komen te vervallen. Dat betekent dat sinds enkele jaren veel winkels in de binnenstad van Antwerpen de eerste zondag van iedere maand koopzondag in Antwerpen houden. Niet alle winkels doen er aan mee, omdat het op vrijwillige basis is. De commerciële voordelen hebben de meeste winkeliers ertoe doen besluiten om mee te doen.

Behalve de maandelijkse koopzondag tijdens de eerste zondag van iedere maand worden er ook nog extra koopzondagen georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de zondagen in december die voor Kerstmis vallen. Dit zijn traditioneel de drukst bezochte koopzondagen van Antwerpen, samen met de koopzondagen die aan het begin van de zomersolden en wintersolden vallen.

Sommige winkels zijn zelfs (bijna) iedere zondag open, zoals de meeste Joodse sieradenwinkels (die sluiten meestal juist op zaterdagen), wat antiek- en kunstwinkels, winkels op het gebied van wonen & woninginrichting en een enkele toeristische winkel. Langzaamaan zie je ook een aantal ‘gewone’ winkels iedere zondag hun deuren openen.

TIP

als je wilt winkelen in Antwerpen

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een uitstekend artikel gepubliceerd over de 5 dingen die je moet weten over winkelen in Antwerpen. Meer heb je niet nodig!

5 dingen die je moet weten over winkelen in Antwerpen

Feestdagen

In principe gaat de koopzondag ook door op feestdagen die op de eerste zondag van de maand vallen. Voorbeelden hiervan zijn de Dag van de Arbeid op 1 mei en Allerheiligen op 1 november. Het is echter aan te raden om altijd via de officiële websites van de winkeliers te kijken of zij op die zondagen ook open zijn.

Er is één uitzondering: als Nieuwjaarsdag (1 januari) op een zondag valt, dan wordt er die dag geen koopzondag gehouden.

Wanneer zijn de koopzondagen?

Wanneer zijn de koopzondagen?

Koopzondagen kunnen per gebied, winkelcentrum of winkelstraat aangevraagd worden. Voor de winkels in het centrum van Antwerpen kan als richtlijn de koopzondagen van winkelstraat de Meir aangehouden worden. De meeste winkels in het centrum zullen dan ook open gaan. Dit geldt niet automatisch voor shopping centers die buiten de stad liggen.

Het aantal koopzondagen is in België wettelijk beperkt tot slechts zes per jaar, met uitzondering van toeristische centra. De lokale ondernemers concentreren de beschikbare koopzondagen zoveel mogelijk rond bepaalde evenementen en feestdagen. Voor het centrum van Antwerpen geldt deze beperking niet meer.

Koopzondagen 2024 (Meir / centrum)

zondag 7 januari 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 4 februari 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 3 maart 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 7 april 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 5 mei 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 2 juni 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 7 juli 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 4 augustus 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 1 september 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 6 oktober 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 3 november 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 1 december 2024 (eerste zondag van de maand)
zondag 8 december 2024 (Winter in Antwerpen)
zondag 15 december 2024 (Winter in Antwerpen)
zondag 22 december 2024 (Winter in Antwerpen)
zondag 29 december 2024 (Winter in Antwerpen)

Let op: de vermelde koopzondagen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Koopavonden 2024

De winkels zijn normaal gesproken ’s avonds gesloten; men kent geen vaste koopavond in Antwerpen. Wel is er soms een speciale koopavond ingelast. Voor 2024 zijn er de volgende koopavonden (winkels open tot 20:00 uur):
– geen koopzondagen bekend bij ons

Meer informatie

Op de volgende sites lees je meer info over de koopzondagen in Antwerpen:
koopzondagen in Antwerpen
5 dingen die je moet weten over koopzondagen in Antwerpen

TIP

regel je reis

Stedentrip naar Antwerpen maken? Regel vooraf alvast je accommodatie, de treinreis, entreetickets voor de populairste bezienswaardigheden en activiteiten zoals een fietstocht of stadswandeling. Kijk welke voordelen je kunt halen met een stadspas voor Antwerpen.

Alles wat je moet of kunt regelen voor een citytrip naar Antwerpen, vind je op één pagina ‘regel je reis naar Antwerpen‘ terug.

tickets, tours, hotels en meer in Antwerpen