Sluiten

Koffiebars in Antwerpen

De koffie-industrie is in Antwerpen vanuit een historisch perspectief van groot belang geweest. De aanwezigheid van de Antwerpse haven maakte van Antwerpen een belangrijke logistieke hub voor de handel in koffie. Een deel van de koffiebonen werd in Antwerpen zelf gebrand. Grote koffiebranders zoals Café Verheyen, Mokapi en het Nederlandse bedrijf Cuperus hebben vele tonnen aan geïmporteerde koffiebonen verwerkt tot voor consumptie geschikte bonen en gemalen koffie. Het vroegere Antwerpse koffiemerk Roode Pelikaan is inmiddels veranderd naar Pelican Rouge en hun koffie wordt tegenwoordig in Nederland gebrand.

In het kielzog van de koffie-industrie ontstond er in Antwerpen een levendige koffiecultuur. In de stad openden koffiehuizen, die in de beginjaren ontmoetingsplaatsen voor intellectuelen en kunstenaars werden. In de loop der jaren werden de koffiehuizen alsmaar populairder. Ze vormden niet alleen een plek om van goede koffie te genieten. Het sociale aspect heeft bij de vroegere koffiehuizen altijd al een belangrijke rol vervult.

Tegenwoordig zijn er in Antwerpen nog steeds voldoende plekken om goede koffie te drinken. De traditionele koffiehuizen hebben plaatsgemaakt voor de vaak hippere koffiebars. Een ding is hetzelfde gebleven: de herkenbare smaak van koffie. Hoe dat deze geserveerd wordt, hangt af van de zaak waar je hem besteld en de vorm waarin je de koffie wilt hebben. Heb je hem liever zwart of ga je voor een van de varianten met melk of vegan vervangers van melk? De keuze is aan jou.

Wil je in Antwerpen koffie gaan drinken? Hieronder vind je een selectie van de plekken waar wij graag komen om een goede koffie te nuttigen.

Oats Day Long

Oats Day Long

Eigenlijk noemt Oats Day Long zichzelf een havermoutbar. Deze zaak schenkt dus niet alleen heerlijke koffie, maar serveert ook allerlei heerlijke gerechten waarbij havermout centraal staat. Als je bij Oats Day Long een café latte, een cappuccino of een andere koffie bestelt waarbij er normaal gesproken koemelk gebruikt wordt, dan gebruiken zij havermelk. Op verzoek kun je – indien beschikbaar – een vergelijkbare koffie met koemelk bestellen.

Wat wij je kunnen vertellen is dat je het waarschijnlijk helemaal niet merkt dat er havermelk in plaats van koemelk gebruikt is. Een cappuccino met havermelk is romig, heeft een mooie schuimkraag en niet geheel onbelangrijk: ze maken heerlijke koffie bij Oats Day Long. Dankzij de ligging aan Hopland is een bezoek de Vogelenmarkt of een dagje shoppen in Antwerpen prima te combineren met een goede bak koffie bij Oats Day Long.

Oats Day Long
Hopland 21
2000 Antwerpen

bekijk op Google Maps

Cuperus Katelijne

Cuperus Katelijne

De naam Cuperus is een begrip in Antwerpen. Als sinds het jaar 1823 brandt dit familiebedrijf koffie in Antwerpen. In hun zaak aan de Sint-Katelijnevest kun je koffiebonen van hoge kwaliteit kopen om thuis van koffie te genieten. Naast fantastische koffies kun je bij Cuperus verschillende theeën kopen. Sommige theemelanges zijn zo uniek dat klanten er speciaal voor naar Antwerpen komen.

Cuperus Katelijne is niet alleen een koffie- en theewinkel. Het is ook een van de populairste koffiebars van Antwerpen. De barista’s staan hier zes dagen in de week klaar om je kennis te laten maken met de beste koffies uit koffielanden zoals Nicaragua, Brazilië, Ethiopië en Colombia. Kies je eigen variëteit van de koffie en geniet van de aromatische heerlijkheid.

Bij Cuperus gaan ze nog wat verder dan alleen maar koffie en thee schenken. Ze bieden geregeld workshops aan waarbij je koffie leert proeven, ‘latte art’ gaat creëren of goed uitgelegd krijgt hoe je perfecte filterkoffie kunt maken. Nog een stap verder gaan de cursussen waarbij je een compleet pakket aan barista skills aangeleerd krijgt.

Cuperus Katelijne
Sint-Katelijnevest 51
2000 Antwerpen

bekijk op Google Maps