Sluiten

Mosselen van Sint Anneke

Waar tegenwoordig de Linkeroever ligt stond vroeger het dorp Sint Anna. Hier gingen Antwerpenaren met de veerpont naartoe om naar eigen zeggen de beste mosselen van Vlaanderen, misschien zelfs wel van de hele wereld, te eten. Hoewel het dorp Sint Anna niet meer bestaat komen de locals nog steeds naar de Linkeroever om de mosselen van Sint Anneke te eten. Nu bij de restaurants die gelegen zijn aan het Sint Annastrand. Daar kom je nu niet meer met de veerpont, maar gewoon met auto, bus, tram, fiets of te voet via één van de aangelegde tunnels die beide oevers van de Schelde met elkaar vervinden.

Hieronder hebben we het recept voor dit smakelijke mosselgerecht.

Foot via Pixabay https://pixabay.com/nl/photos/mosselen-eten-schaaldieren-diner-811759/
Afbeelding van Juli Watson via Pixabay

Het recept

Ingrediënten:
6 kg mosselen
1 fles droge witte wijn
1 takje tijm
3 uien
1 bosje selderij
enkele takjes lavas (maggiplant)
100 g kervel
50 g peterselie
bieslook
boter
bloem
peper
zout

Verder nodig:
– een diepe kookpan met stevige bodem, bij voorkeur een speciale mosselpan
– fornuis

Bereidingstijd:
ongeveer 30 minuten

Aantal personen:
6 personen

Bereidingswijze:
Zet de pan op de warmtebron.
Smelt een klontje boter en stoof de in ringen gesneden uien en de fijngesneden selderstengel.
Houd de selderijblaadjes apart.
Stoof de uien en de selder zachtjes zonder dat ze bruin worden.
Doe er dan tijm bij.
Giet vervolgens wat wijn in de pot, doe er de mosselen bij en giet er nog wat wijn over.
Vul aan met mosselen tot de pot vol en de fles leeg is.
Kook de mosselen en schud ze regelmatig op.
Snipper intussen de selderijblaadjes, de blaadjes maggiplant en de bieslook fijn.
Giet, als de mosselen zijn gekookt, het mosselvocht voorzichtig over in een kleinere pan.
Bind het vocht met een roux van boter en bloem en breng het zachtjes aan de kook.
Strooi er de fijngesnipperde groenten over en roer nog even, maar laat de saus niet meer inkoken.
Verdeel de mosselen over de borden en giet er de saus over.
Dien onmiddellijk op en eet smakelijk!

Meer 'typisch Antwerpen'

Op onze pagina ’typisch Antwerpen’ vind je meer Antwerpse producten en gewoontes.