Sluiten

Nieuw Havenhuis

Gepubliceerd op 07 maart 2015 / Geschreven door Patrick van Zundert

Nieuw Havenhuis

Aan de Siberiastraat worden de contouren van een nieuw icoon in Antwerpen zichtbaar: het nieuwe Havenhuis. Het gebouw bestaat uit een historisch pand (de oude brandweerkazerne) waarop een gloednieuw deel gezet wordt. Dit nieuwe deel straalt twee Antwerpse elementen uit: de top van het gebouw heeft de vorm van een schip en de textuur van een diamant. Op deze manier worden twee belangrijke pijlers van de Antwerpse economie in één opvallend ontwerp samengevat.

Het nieuwe Havenhuis is ontworpen door de Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid. Zij is verantwoordelijk voor een aantal andere grotere projecten zoals de Signature Towers in Dubai en het Aquatic Centre in Londen.

In 2016 gereed

De contouren van het nieuwe Havenhuis zijn op dit moment al goed zichtbaar. Enkele weken geleden is de constructie van het bovenste deel door middel van kranen op het gebouw geplaatst. Wie het Havenhuis wil zien als het helemaal af is, die moet nog even wachten. Pas halverwege volgend jaar zou de bouw helemaal gereed moeten zijn. Vanaf dat moment moet het Havenhuis plaats gaan bieden aan zo’n vijfhonderd medewerkers van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

Goed zichtbaar

Je kunt het gebouw vanaf de Antwerpse Ring goed zien. Vooral als je vanuit zuidelijke richting naar Nederland rijdt dan kun je de contouren al goed zien vanaf de snelweg. Zodra je ter hoogte van het Sportpaleis rijdt, zo’n 1,5 kilometer voor de afslag Merksem, zie je het nieuwe Havenhuis links voor je.