Een zoektocht naar een restaurant in Antwerpen waar je Marokkaans kunt eten leidde mij naar Msemen. Wie bekend is met de Marokkaanse keuken die zal in de naam direct een belangrijk ingrediënt uit deze smaakvolle mediterrane keuken herkennen. Msemen (of msemmen) is wat men weleens de Marokkaanse pannenkoek noemt. Feitelijk is het een platbrood dat door de laagjes iets wegheeft van bladerdeeg. Msemen wordt gemaakt van bloem, griesmeel, olijfolie, gist en boter. Dat het Marokkaanse restaurant in Antwerpen de naam Msemen draagt is geen toeval. Een groot deel van de menukaart bestaat uit gerechten die gebaseerd zijn op msemen.
REVIEW: Msemen
Gepubliceerd op 22 oktober 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert
Ontvangst
De eerste indruk bij het binnenlopen van Msemen is meteen een goede. De zaak ziet er ruim uit, mede door de hoge plafonds en de vele wittinten in het interieur. De vele Marokkaanse details zorgen ervoor dat er toch een intieme sfeer ontstaat. Eentje die je bij wijze van spreken al welkom heet. Het daadwerkelijke verwelkomen geschiedt door een van de dames die hier voor de bediening zorgt. Zij laat ons vrij in de keuze van een tafeltje voor twee, waarna we bij het raam plaatsnemen.
De bestelling
De menukaarten liggen al op klaar op tafel, waardoor we direct kennis kunnen nemen van het aanbod van vandaag. We zitten hier voor de lunch en willen niet al te zwaar tafelen, waardoor de prijstechnisch interessante special voor ons dit keer een no-go is. Heb je wat meer tijd en trek, dan zou ik zeker voor het Baraka Menu gaan.
Mijn vrouw gaat voor de ‘Harira Soup’. Deze Marokkaanse soep maakt ze zelf een of twee keer per jaar en is erg geliefd binnen ons huishouden. Ik kies voor een msemen. Specifiek voor de ‘Msemen Chicken’. Die is gevuld met ricotta, honing, rucola, cherrytomaatjes, paprika, kikkererwten, pikante olijven en kip. Mijn vrouw neemt bruiswater (Spa rood) als drinken. Ik bestel de verse Marokkaanse muntthee.
Het eten
Onze maaltijden worden ongeveer tien minuten na het plaatsen van onze bestelling geserveerd. De harira wordt met een schijfje citroen opgediend, zodat je het zuurtje (dat er echt in thuishoort) zelf aan toe kunt voegen. De soep is goed, maar ik ga heel eerlijk zijn: mijn Nederlandse vrouw maakt hem beter. Dit is natuurlijk vooral een kwestie van smaak, maar ik vind de harira bij Msemen wat vlakker van smaak.
De msemen met kip is daarentegen een verademing. Wat is dat lekker zeg. De combinatie van de Marokkaanse pannenkoek met de verse ingrediënten is voortreffelijk. Het is vooral de subtiel aanwezige zoete smaak van honing die ervoor zorgt dat er een smaakexplosie in mijn mond plaatsvindt. Voor dit gerecht zou ik zeker een keer naar Msemen terugkeren.
De rekening
Voor deze aangename lunch ben ik een mooi totaalbedrag kwijt. Ik reken € 25,10 af. Dat is € 12,55 per persoon. Voor een lunch in het hart van Antwerpen is dit schappelijk.
De rekening is als volgt opgebouwd:
Harira € 6,20
Msemen Chicken € 11,50
Verse muntthee € 4,50
Spa rood 0,5 liter € 2,90
Praktische info
Msemen is gevestigd aan de Hoogstraat 34 in Antwerpen. Dit is op enkele minuten lopen van de Grote Markt, de Meir en de Groenplaats.
Het restaurant is 6 dagen in de week geopend. Op vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 22:00 uur, op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag vanaf 11:00 tot 20:00 uur. Op maandag is Msemen gesloten.
Beoordeling
Op basis van mijn bezoek op zondag 22 oktober 2023 krijgt restaurant Msemen de volgende beoordelingen:
eten ★★★★★
bediening ★★★★
prijzen ★★★★★
Maximaal aantal sterren is 5.
Hier werd ik blij van:
– De Msemen Chicken heeft diepe indruk op mij gemaakt
– Goed gekozen en sfeervolle inrichting
Suggesties:
– Misschien een iets uitgebreidere kaart en dan ’s avonds iets langer open
over de auteur
Mag mezelf een liefhebber van lekker eten in alle vormen noemen: van snacks tot haute cuisine, liefhebber van tal van buitenlandse keukens, waarbij Aziatisch, mediterraans en Arabisch mijn voorkeur hebben. Ben een echte omnivoor en vrij van allergieën. Kortom: een gemakkelijke eter die dankzij duizenden restaurantbezoeken wel met een eerlijk en kritisch oog kan kijken.