Sluiten

REVIEW: Okoz

Gepubliceerd op 09 december 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

Enkele maanden geleden viel mij tijdens een bezoek aan Antwerpen het Japanse restaurant Okoz al op. De fleurige buitenkant en het mooi verlichte interieur trokken toen al de aandacht op het moment dat ik door de Nationalestraat liep. Ik plaatste restaurant Okoz op mijn lijstje van horecazaken in Antwerpen om later te bezoeken. Op de eerste dag van de Antwerpse kerstmarkt editie 2023 is het moment gekomen dat we Okoz gaan bezoeken. Voor de zekerheid hebben we een reservering gemaakt.

Ontvangst

Okoz

Op het moment dat we restaurant Okoz binnenstappen zitten er nog geen andere gasten. Vanwege de foto’s probeer ik vaak om vlak na de openingstijd te gaan dineren. Op die manier kan ik foto’s met gasten herkenbaar in beeld voorkomen. De vriendelijke ober heet ons in het Engels welkom. Inmiddels zijn we het wel gewend dat een deel van het horecapersoneel in Antwerpen van buiten België is en je in de wereldtaal Engels communiceert. Wij mogen zelf een tafel uitkiezen.

De bestelling

De bestelling

Laat mij beginnen om een compliment te geven over de menukaart. Die zijn in mijn ogen prachtig. Schitterende foto’s, mooie lay-out en schoon. Dat zie je weleens anders. Ik word hier heel vrolijk van. De menukaart bezorgt me meteen keuzestress. Dat is iets wat wel vaker voorkomt bij mij als er teveel lekkers op de kaart staat. Het is geen zeer uitgebreide menukaart, maar kiezen tussen sushi en andere gerechten vind ik lastig.

We besluiten om dit keer niet voor de sushi te gaan. Dat besluit is grotendeels gebaseerd op het feit dat je in België (en Nederland) op weinig plekken okonomiyaki kunt eten en dat hier wel kunt doen. We kiezen voor gyoza en een portie sushi vooraf en gaan voor het hoofdgerecht voor de wagyu okonomiyaki en de Mount Fuji Burger.

Cocktails

Cocktail bij Okoz

We beginnen de avond met pre-dinner cocktails: de Sakura voor mij en de Hokkaido voor mijn tafelgenoot. De Sakkura is een cocktail van lychee en moscato wijn. Dat klinkt vreselijk zoet, maar is het niet. De smaak is prima in balans. De Hokkaido is gebaseerd op hibiscus en cava. Ook hier is er sprake van een mooie combinatie, die aangenaam smaakt en volgens ons een allemansvriend is. Wij denken dat de Hokkaido een breed publiek aan zal spreken.

Het eten

Het eten

Ongeveer een kwartier na het bestellen komen onze voorgerechten op tafel. Die voldoen helemaal aan de hoge verwachten die we hebben van het eten bij Okoz. Hun versie van de dragon eye roll is er eentje die vrijwel niet te overtreffen zal zijn, zo lekker. De met rund gevulde gyoza is eveneens zeer smaakvol. Deze dumplings hebben precies de goede byte en zijn goed in balans.

De hoofdgerechten zijn goed, maar brengen ons niet in de jubelstemming die we bij de eerste gang wel hadden. Als we heel eerlijk zijn ligt dat waarschijnlijk meer aan ons dan aan het eten zelf. De burger is netjes opgebouwd en wat opvalt is de zeer aangename structuur van het vlees. Op de een of andere manier brengt het gerecht mij niet in de extase die ik bij de sushi wel had.

De okonomiyaki is eerlijk gezegd ook prima. Of de combinatie met de wagyu burger er bovenop de allerbeste keuze is, is de vraag. Misschien hadden we beter voor de okonomiyaki met zeevruchten kunnen gaan. De okonomiyaki is niet helemaal opgegeten en dat zit hem in het feit dat de saus op een gegeven moment zo gaat overheersen, dat hij je tegen gaat staan. Wetende dat dit gerecht vrij sauzig geserveerd dient te worden, vragen we onszelf af of we niet beter voor de sushi hadden kunnen gaan.

De rekening

De rekening bij Okoz

Voor een tweegangendiner met een paar drankjes tikken we bijna honderd euro af. Geen koopje, maar ook niet schrikbarend prijzig. Voor Antwerpse begrippen zijn de prijzen in balans.

Voor de voorgerechten zijn we samen 22 euro kwijt. De hoofdgerechten komen op ruim 50 euro uit, inclusief een kleine portie frietjes van zoete aardappel. De drank beslaat met 25 euro ongeveer een kwart van de rekening.

Praktische info

Okoz is gevestigd aan de Nationalestraat 92 in Antwerpen. Dat is ongeveer tien minuten wandelen vanaf de Grote Markt. Parkeren kan in nabijgelegen parkeergarages, waarvan parking Cammerpoorte het gunstigst gelegen is.

Het restaurant is vijf dagen in de week geopend. Op woensdag en zondag is Okoz dicht. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je bij Okoz terecht voor lunch en diner. Op maandag en dinsdag is Okoz alleen in de avond geopend.

Wil je reserveren? Dat kan via hun website of telefoonnummer +3234350899.

Beoordeling

Op basis van mijn bezoek op vrijdag 8 december 2023 krijgt Japanse Foodbar Okoz de volgende beoordelingen:

eten ★★★★(★)
bediening ★★★★
prijzen ★★★★

Maximaal aantal sterren is 5.

Hier werd ik blij van:
– De geweldige inrichting
– De heerlijke sushi
– De menukaarten

Suggesties:
– Een betere afzuiginstallatie zou welkom zijn. Onze kleding en wijzelf stonken naar de baklucht.

Opmerking:
Op basis van de sushi zou het restaurant 5 sterren krijgen voor het eten.

Okoz