Sluiten

REVIEW: Satay

Gepubliceerd op 03 november 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

In Antwerpen zijn er tientallen restaurants waar je kunt genieten van de Aziatische keuken. Als liefhebber van Aziatisch eten is Antwerpen daarom vooral op culinair gebied een stad waar ik graag kom. Een restaurant dat al lang op mijn verlanglijstje stond om te bezoeken, is Satay. De naam verklapt al een klein beetje wat je hier mag verwachten. Handgemaakte satéspiezen vormen de basis voor de hoofdgerechten. Het restaurant meldt zelf dat het unieke aan Satay de gerechten met Aziatische invloeden geïnspireerd op de befaamde ‘street food scene’ zijn.

Ontvangst

Restaurant Satay

Na een wandeling door winderig en nat Antwerpen (storm Ciarán raasde over België en Nederland) stappen we de zaak van Satay binnen. Binnen maakt de guurheid van buiten snel plaats voor warmte: de kachel maakt het hier een stuk aangenamer en de ontvangst mag ik net zo warm noemen. De gastvrouw laat ons naar boven gaan, waar mijn naam op het tafeltje geschreven staat. Dankzij mijn reservering wisten ze dat we zouden komen en was deze tafel aan ons toegewezen.

De bestelling

De bestelling bij Satay

Op het moment dat er te veel lekkere dingen op een menukaart staan, ontstaat er spontaan keuzestress in mijn hoofd. Eigenlijk was ik voornemens om de Hué Lemongrass Satay als voorgerecht te nemen. Dat gerecht ken ik nog van een rondreis door Vietnam en beschouw ik als een van de culinaire hoogtepunten van dat land. Omdat deze saté ook onderdeel is van de ‘Starters Mix’, kies ik met mijn tafelpartner daar voor. Het geeft ons meer smaken en een beter inzicht in wat Satay als restaurant te bieden heeft.

Voor het hoofdgerecht kun je kiezen uit zeven verschillende schotels die ieder gepaard gaan met hun eigen saté. Na enige tijd twijfelen kiezen we allebei voor de BBQ Pork.

Het eten

Satay voorgerecht

Er verschijnen glimlachen op ons gezicht op het moment dat het voorgerecht geserveerd wordt. Alleen al visueel voelt dit als een feestje. Zodra we gaan proeven, worden we eigenlijk alleen maar vrolijker. De vijf verschillende sateetjes zijn stuk voor stuk de moeite waard. De hoogtepunten zijn voor ons toch wel de Hué Lemongrass Satay en de Banh Hé. Bij het sateetje van varkensgehakt is het vooral de combinatie met het pannenkoekje en de verse ingrediënten die het hem doet.

BBQ Pork

Het hoofdgerecht evenaart de voorafjes op het gebied van presentatie en smaak. De spies van langzaam gegaard buikspek wordt geserveerd op een schaal met rijst, pinda’s, salade, een gebakken ei en een heerlijke barbecuesaus. Ik word hier in alle opzichten zeer blij van. De schaal gaat leeg mee terug met de serveerster.

De rekening

Na afloop mogen we € 71,50 afrekenen, wat absoluut niet te veel is voor wat we gekregen hebben. De prijzen bij Satay zijn meer dan redelijk, zeker als je ze vergelijkt met wat tegenwoordig gangbaar is in Antwerpen.

De rekening is als volgt opgebouwd:

starter mix 2 x € 12,00
BBQ Pork 2 x € 19,00
3 drankjes € 9,50

De rekening

Praktische info

Satay is gevestigd aan de Wijngaardbrug 8. Dat is in het centrum van Antwerpen.

Het restaurant is zes dagen in de week geopend: van maandag tot en met zaterdag. Op zondag is Satay gesloten. Voor het diner is Satay open van 17:30 tot 21:00 uur (vrijdag en zaterdag tot 21:30 uur). Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je tussen 12:00 en 15:00 uur voor de lunch terecht bij Satay.

Reserveren kan via hun website of telefonisch via +32 3 435 87 90.

Beoordeling

Op basis van mijn bezoek op donderdag 2 november 2023 krijgt restaurant Satay de volgende beoordelingen:

eten ★★★★★
bediening ★★★★
prijzen ★★★★★

Maximaal aantal sterren is 5.

Hier werd ik blij van:
– De fantastische Aziatische smaken
– De presentatie van de producten
– Het interieur

Suggesties:
– Eigenlijk niets…

over de auteur

Mag mezelf een liefhebber van lekker eten in alle vormen noemen: van snacks tot haute cuisine, liefhebber van tal van buitenlandse keukens, waarbij Aziatisch, mediterraans en Arabisch mijn voorkeur hebben. Ben een echte omnivoor en vrij van allergieën. Kortom: een gemakkelijke eter die dankzij duizenden restaurantbezoeken wel met een eerlijk en kritisch oog kan kijken.