Sluiten

Tall Ships Races

De rol van Antwerpen als vooraanstaande havenstad wordt af en toe extra geaccentueerd omdat The Tall Ship Races in Antwerpen neerstrijkt. Deze wedstrijden worden jaarlijks op verschillende locaties gehouden, waaronder Antwerpen. Er is geen vaste regelmaat van edities die in Antwerpen gehouden worden. De Nederlandse media vergelijken dit evenement ook wel met Sail Amsterdam. Hoewel het ook hier zeilschepen betreft, is het niet exact hetzelfde.

Tall Ships Races

Wat zijn de Tall Ships Races?

Een tallship is een veelal groot zeegaand zeilschip dat vooral gebruikt wordt om jonge mensen op te leiden. De organisatie Sail Training International (STI) organiseert meerdere zeilwedstrijden per jaar waaraan tallships met een minimale lengte van 9,14 meter op de waterlijn mee mogen doen. Een tweede eis is dat tenminste de helft van de bemanning van ieder deelnemend schip tussen de 15 en 25 jaar oud moet zijn.

Bij de races wordt er gebruikt gemaakt van verschillende lengteklassen. De belangrijkste klasse is CLASS A waar vierkant afgetuigde tallships met een ‘Length Over All’ van tenminste 40 meter aan meedoen. Dit zijn de schepen waar het grote publiek vooral op af komt.

Tall Ships Races Antwerpen

Volgende edities Tall Ships Races Antwerpen

De vorige edities van de Tall Ships Races vonden plaats in de jaren 1993, 2001, 2004, 2006, 2010 en 2016 is 2022. Het is de planning dat de Tall Ships Races ook in 2026 en 2030 weer in Antwerpen plaats zullen vinden. Op dit moment is er de intentie om de Tall Ships Races iedere vier jaar in Antwerpen plaats te laten vinden.

Praktische informatie

Waar?
In de oude haven van Antwerpen: aan de Scheldekaaien, in het Willemdok, in het Bonapartedok en in het Kattendijkdok.

Wanneer?
Er is geen vast moment. De meest recente editie (2022) werd van 11 t/m 14 juli gehouden..

Wat kost het?
Er wordt geen entreegeld geheven.

Bereikbaarheid
Vanwege de drukte (verwachting is tussen de 500.000 en 650.000 bezoekers op vier dagen tijd) is het handig als je met de trein komt.  Als je met de auto komt kun je de auto het beste bij Kinepolis wegzetten en met tram 6 naar het centrum gaan. Vanaf treinstation Antwerpen Centraal loop je in ongeveer 15-20 minuten naar de Schelde waar de Tall Ships Races gehouden worden.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.