Sluiten

Museum aan de Stroom (MAS)

MAS

Het MAS, voluit het ‘Museum aan de Stroom’ geheten, is een museum op het Eilandje. Na een bouwperiode van bijna vijf jaar opende het museum in mei 2011 haar deuren voor het publiek, dat in het gebouw een combinatie aantreft van de collecties van onder andere het voormalige Volkskundemuseum, het Etnografisch Museum en het Nationaal Scheepvaartmuseum.

Het ontwerp is voortgekomen uit een architectuurwedstrijd die gewonnen is door Neutelings-Riedijk Architecten. Het winnende ontwerp, Het Stapelhuis, is een prachtig staaltje architectuur waarbij vooral opvalt hoe dat de buitenkant en binnenkant een prachtig samenspel vormen. Wie het museumgebouw betreedt zal zien hoe de stad Antwerpen door het wisselende uitzicht bijna geïntegreerd is binnen het hele concept.

Tentoonstellingen

Het museum biedt een combinatie van collecties en onderwerpen. De hoofdonderwerpen zijn de stad Antwerpen, de Antwerpse Haven en de verschillende volkeren die op de aarde leven. Iedere verdieping heeft haar eigen thema en uiterlijk. De tweede verdieping is gereserveerd voor tijdelijke exposities, die je los of als combinatieticket met de rest van het museum kunt bezoeken.

Panoramaterras

Panoramaterras

Op de tiende verdieping van het MAS is er een panoramaterras aangelegd waarbij je een 360 graden uitzicht over Antwerpen, de Antwerpse haven en de Schelde hebt. Het dak is gratis toegankelijk, ook voor bezoekers die geen entree hebben betaald om de toonzalen van het museum te bezoeken.

meer info over het panoramaterras

Praktische informatie

Waar?
Het MAS staat centraal in de wijk het Eilandje. Het adres is Hanzestedenplaats 1. Dit is precies tussen het Bonapartedok en het Willemdok in.

Kortingen
Kortingen worden o.a. verstrekt aan kinderen, leraren, stadsgidsen en senioren (65+). Het panoramaterras is helemaal gratis toegankelijk. Met de Antwerp City Pass kun je dit museum gratis bezoeken.

Tarieven & agenda
De tarieven en huidige agenda zijn te vinden op www.mas.be.

Openingstijden
Het MAS is geopend van dinsdag tot en met zondag. Op maandag is het museum normaal gesproken gesloten, met uitzondering van Paasmaandag en Pinkstermaandag. De museumzalen zijn open van 10 tot 17 uur. Op zaterdag en zondag in de periode april tot en met oktober is er sprake van iets langere openingstijden: van 10 tot 18 uur.

De wandelboulevard en het panoramaterras zijn van 09:30 uur tot 22:00 uur. In de zomer (1 april tot en met 31 oktober) is het panoramaterras tot middernacht geopend.

Handig te weten
Het MAS is gesloten op de volgende dagen: alle maandagen (met uitzondering van 2e Paasdag en 2e Pinksterdag), op 1 januari, op 1 mei, op 1 november en op 25 december (1e Kerstdag).

Fotograferen met flits is niet toegestaan.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.